Arbetsmiljöverkets siffror kan handla om konflikter som gått över styr mellan elever eller mellan elev och lärare. Foto: TT-arkiv

”Skolan följer den allmänna trenden i samhället”

Publicerad

Skolan följer den allmänna trenden i samhället. Anmälningar om hot och våld ökar generellt sett. Skolan följer samma utvecklingskurva som övriga arbetslivet, enligt Arbetsmiljöverket.

Antalet anmälningar om grova fall av hot och våld i grundskola och förskoleklass i Sverige var för fem år sedan 327 i hela landet. Fem år senare är det nästan dubbelt så många.

– Skolan följer den allmänna trenden vi ser inom andra delar av samhället. Vi har sett att anmälningarna av detta slaget har ökat generellt sett, säger Kristian Hansson, som är sakkunnig i frågor som gäller minderårigas arbetsmiljö, skolor och utbildningsfrågor på Arbetsmiljöverket.

Flera fall av misshandel

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket är tillbud som riskerar ohälsa eller är livshotande. Ökningen kan delvis bero på att skolorna blivit bättre på att anmäla.

– Det kanske också handlar om verkliga tal, att hot och våld ökar, men det vi vet faktiskt inte, säger Kristian Hansson.

Förra terminen var det flera fall av misshandel på högstadieskolan Wendela Hellmanskolan i Härnösand. På Björnaskolan, norr om Örnsköldsvik, stannade hälften av eleverna hemma en dag i december efter att en elev blivit misshandlad på skolan.

Lägre ner i åldrarna

Ett oroande tecken är att ärenden som rör hot och våld verkar går ner i åldrarna.

– Jag kan inte minnas att jag faktiskt fick det alls för fem–sex år sedan från låg- och mellanstadiet. Det förekommer i dag, så det är en tydlig ökning, säger Niklas Haggren, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Härnösands kommun.

Skolverket är den myndighet som ansvarar för den officiella statistiken på skolområdet.

Nytt stödmaterial till skolorna

– Vi för inte statistik över hot och våld, så jag kan inte kommentera andras siffror. Däremot stöttar vi skolor för att de ska jobba förebyggande mot hot och våld, säger Maria Elmér, undervisningsråd på Skolverket.

Skolverket kommer inom närmaste veckorna att ge ut ett nytt stödmaterial till skolorna som handlar om säkerhet i skolorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.