Grafisk bild med ungdomar på skolgård. Ingela Flodén Olsson som arbetar som skolsköterska på Nivrenaskolan i Sundsvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingela Flodén Olsson jobbar som skolsköterska på Nivrenaskolan i Sundsvall och gick utbildningen för ett år sedan. I klippet berättar hon vad det har gett henne. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Skolpersonal i Sundsvall utbildas om droger – ska förebygga missbruk hos unga

Publicerad

Barnkliniken har slagit larm om att narkotikaförgiftning bland barn blir allt vanligare. För att förebygga att unga hamnar i missbruk har 80 anställda på skolor och fritidsgårdar i Sundsvall utbildats till så kallade ANDTS-coacher de senaste två åren.

ANDTS står för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar. Personalen ska medverka i ett nätverk som kan dela med sig av vad som händer på just deras skola. Som till exempel vilka droger som de ser är i omlopp på sin skola eller fritidsgård.

– Nu ska de finnas på plats för att möta elever och frågor från kollegor. Man har lite mer kunskap. Det vi vet från tidigare insatser är att skolan bjudit in en föreläsare men när de går därifrån händer inte så mycket, säger Robert Gatugård, narkotikasamordnare vid socialtjänsten i Sundsvall.

Droger bland unga

Nyligen utbildades 20 nya coacher under fyra dagar med föreläsningar av polisen, socialtjänsten och fältverksamheten. Coacherna får även tillgång till ett digitalt kunskapscentrum och möjlighet till egen kompetensutveckling.

Jobbar tillsammans i nätverk

Ingela Flodén Olsson arbetar som skolsköterska på Nivrenaskolan i Sundsvall och gick utbildningen för ett år sedan.

– Jag har ju arbetat som skolsköterska här i nio år och har haft samtal med elever kring de här frågorna men nu finns även nätverket med de andra coacherna som en viktig tillgång där vi kan dela erfarenheter, säger Ingela Flodén Olsson.

Hur har coacherna påverkat det drogförebyggande arbetet?

– Det vi vet är att på skolorna gör man mer än tidigare vad det gäller föräldramöten och nätverkande. Vissa skolor gör inget andra gör mer, säger Robert Gatugård.

Hör Robert Gatugård och Ingela Flodén Olsson berätta om arbetet i klippet.

Vad är ANDTS-coacher?

  • ANDTS står för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.
  • ANDTS-coacher finns på alla kommunala fritidsgårdar och skolor i Sundsvall. De finns även på flertalet friskolor. Syftet är att skapa förutsättningar för ett bredare och mer verksamhetsnära preventivt arbete.
  • Coacherna ska bidra till en tryggare handlingsberedskap och ökad handlingsbenägenhet att möta den problembild som finns kring till exempel alkohol och droger.
  • Som coach är man arbetsplatsens representant och ”expert” i ANDTS-frågor, kan stötta kollegor och aktivt arbeta med det förebyggande arbetet.

Källa: Sundsvalls kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet