Utsatta kvinnor blir isolerade med sin förövare under pandemin. Hör verksamhetschefen på kvinnojouren i Sundsvall berätta i klippet

Oroande tystnad när telefonerna slutar ringa på kvinnojouren i Sundsvall

Publicerad

När pandemin bröt ut i våras tystnade telefonerna på kvinnojouren i Sundsvall. De utsatta kvinnorna blev instängda med sin förövare utan möjlighet att söka hjälp. Efter sommaren kom samtalen men nu, när nya restriktioner gäller, slutar telefonerna återigen att ringa.

På kvinnojouren i Sundsvall är det ovanligt tyst – men för bara några veckor sedan gick telefonerna varma.

– Det var vansinnigt vad telefonen gick het. Vi hann inte ens lägga på luren så ringde det igen, och sedan när vi hade pratat färdigt så hade vi fem, sex meddelanden och vi hade tre telefonlinjer öppna under den tiden, säger Viktoria som är verksamhetschef på kvinnojouren i Sundsvall.

Coronaviruset i Västernorrland

Hon vill vara anonym för att skydda sig själv och de kvinnor som kommer till mottagningen, därav inget efternamn.

Tystnad

Efter nya restriktioner om att stanna hemma nu när pandemin ökar så märker kvinnojouren att det blir tyst igen.

– Det är oroande, väldigt oroande. Vi vet att det är enormt många kvinnor som är utsatta för våld i hemmet. Jag tror inte allmänheten förstår hur många det faktiskt är, säger Viktoria.

Är du själv utsatt eller känner någon som är det? Hit kan du vända dig:

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Kvinnofridslinjen

Har öppet dygnet runt. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Personalen har tillgång till tolk. Kvinnofridslinjen: 020 50 50 50

Kvinnojourer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Terrafems rikstäckande jourtelefon

Samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen. Telefon: 020-521010

Unizon

Unizon är ett riksförbund som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer. På hemsidan finns kontakt till jourer över hela landet. Det går även att få stöd via chatt.

Tjejzonen

En anonym jourchatt finns på deras hemsida.

”Välj att sluta”

Telefonlinje för personer som vill sluta utöva våld i nära relationer: 020 555 666.

Rikskriscentrum – Sverige kriscentrum för män

En paraplyorganisation för verksamheter som arbetar med att ge stöd till män i kris. Här kan du hitta kontaktuppgifter till kriscentra för män runt om i landet.

Brottsofferjourens nationella stödtelefon

Stöd på över 20 olika språk. Samtalen är kostnadsfria och syns inte på telefonräkningen. Ring: 116 006 eller mejla fraga@boj.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet