Johan Falk Andersson, kommunstyrelsens ordförande sollefteå (C)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överraskad – och frustrerad. När Johan Falk Andersson (C), tog kontakt med SiS för att fortsätta diskussionerna om Vemyra fick han beskedet myndigheten inte inte ville fortsätta dialogen. Foto: Pierre Ragnehag

Slutpratat om Vemyra – staten nobbar kommunernas hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga fler diskussioner med kommunerna om nedläggningen av Vemyra – det beskedet har statliga myndigheten SiS nu gett.

Johan Falk Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå, är bekymrad över situationen och vädjar om ett möte innan ett nedläggningsbeslut tas.

Förslaget att lägga ner Vemyra ungdomshem fick kommunerna Sollefteå och Kramfors att inleda ett samarbete för att hitta en lösning och förhindra en avveckling. Bland annat presenterades ett förslag om utbildningsstöd från kommunerna.

Slutdiskuterat

Men när ny kontakt togs efter semestrarna med den ansvariga myndigheten, Statens Institutionsstyrelse, fick kommunerna veta att Vemyrafrågan var slutdiskuterad – åtminstone innan MBL-förhandlingarna den 23:e augusti – alltså efter beslutet om framtiden för de cirka 100 anställda på SiS-hemmet.

– Vi får försöka med en offentlig vädjan att få till ett möte med myndigheten innan det fattas något beslut om nedläggning, säger Johan Falk Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå

Mer i ämnet