Din tur meddelar att busstrafiken i Timrå och Sundsvall ställs in tills vidare på grund av det rådande väglaget. Foto: Stina Ahlinder/SVT

SMHI varnar för plötslig ishalka – busstrafiken påverkad i stora delar av Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har gått ut med en gul vädervarning för plötslig ishalka under måndagen. Busstrafiken i Sundsvall, Örnsköldsvik, Timrå, Härnösand och Kramfors ställdes in – men strax efter klockan 14.00 började bussarna i Medelpad rulla igen.

Enligt SMHI kommer regn dra in och landa på kalla vägbanor med ishalka och besvärligt väglag som följd. Främst är det kustlandet som drabbas.

Redan under måndagsmorgonen ställdes busstrafiken i stora delar av länet in på grund av halkan.

Vid 14.00-tiden gick trafiken i Medelpad igen.

– Det är vissa enstaka turer som är inställda fortfarande och viss försening på andra turer. Det gäller att hålla koll i appen, säger Din turs presskontakt Christin Borg.

Trafiken i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik är fortsatt inställd tills vidare.

– Vi har ett nytt avstämningsmöte klockan 16.00, säger Christin Borg.

Till vänster ett bussdäck, utan dubbar. Till höger bild på Michaela Björk från Din tur med svart jacka och blont hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har inte bussarna dubbdäck? Hör vad Michaela Björk från Din tur säger. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Besvärligt väglag med plötslig ishalka

Malin • På fem kilometers körning längs Bergomsvägen mellan Örnsköldsviks centrum och hemmet passerade jag i går efter jobbet tre avåkningar, varav två bilar låg kvar i diket. Stannade och hjälpte en person. Ohyvlad, spårig vägbana utan ett enda sandkorn. Skandal!

Pinnat inlägg

Nya vädervarningar

SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka under onsdagen från norra Dalarna till upp till östra Norrbotten. Varningen gäller också delar av Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands och Västerbottens län.

”Ett område med regn och underkylt regn passerar under onsdag morgon och fram till tidig eftermiddag, vilket kan ge besvärligt väglag”.

Kent boklöv • Lina Bergström!
Metaforen blixthalka är så usel metafor det bara kan bli.
Ishalka är rätta ordet, men vill du använda metaforer om ishalka så är nog ”glashalt” och snorhalt” mer som beskrivande metafor.
Ishalka föredrar jag som det korrekta.

Hej!

Kärt barn har många namn. Jag gillar blixthalka, men jag ska försöka använda snorhalt eller glashalt idag för din skull, om halkan slår till. Ha en fin dag!

Katja • Går lokalbussarna som de ska under onsdagen i Umeå?

I nuläget är inga bussar inställda. Kallt på morgonen. Vi får se hur halt det blir under dagen! Vi uppdaterar såklart om trafiken ställs in.

Elin • Är all busstrafik inställd i kramfors kommun? Hur blir det med skolorna. ?
Och om barnen tar sig dit på morgonen, tar sig alla hem om det blir ishalt till eftermiddagen?
Tänker man efter i tid?

Hej Elin!

Vi har inte fått någon information om inställda bussar i Kramfors. Men resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade via Länstrafikens webbplats eller app.

Halkan kan påverka skolskjutsarna i Skellefteå

Skellefteå kommun meddelar att skolskjutsarna kan påverkas av halkan under onsdagen.

De skriver:

Förbered dig på att skolskjutsar kan bli påverkade under onsdagen, med försenade eller inställda avgångar. För dig som har barn med skolskjuts vill vi uppmana dig att hålla koll i Unikum och på skelleftea.se för att få information om hur skolskjutsen eventuellt påverkas.

Enligt kommunen kan det också bli aktuellt med distansundervisning för gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

För grundskolan försöker vi så långt det är möjligt att ha verksamheten i gång, men vi kommer inte att registrera ogiltig frånvaro för de elever som på grund av väglaget inte kan ta sig till skolan, skriver kommunen på sin webbplats.

Information kan komma med kort varsel. För detaljerad information om läget med den ordinarie busstrafiken hänvisar kommunen till Skellefteå buss och Länstrafiken Västerbotten.

Anna • Jag är själv en flitig användare av broddar, och de är ett måste numera, som ett enkelt men effektivt sätt att skydda sig själv från skador (och vården från onödiga benbrott). MEN, precis som ett tidigare inlägg tar upp, så kan man inte kräva att lösningen på bussar som ställs in i parti och minut när halkan slår till ska läggas på den enskilda resenären. ”Ta på broddarna och gå hem”. Många av oss som åker buss gör ju det för att det är för långt att ta sig till jobbet till fots. Eller att man inte har de fysiska förutsättningarna. Alla har inte alternativet att ta bilen istället när bussarna står, av den anledningen att man inte har någon bil. Vi måste kunna lita på lokaltrafiken och det är helt bisarrt att det år efter år inte går att hitta en lösning på isproblemet.

Umeås gatuchef: “Ser bättre ut inför onsdagen” 

Det utlovas ny blixthalka i stora delar av länet under onsdagen. I Umeå jobbar man just nu hårt med att röja bort så mycket snö och is som möjligt.

- Vi jobbar längs både huvudvägar och lokalgator, säger gatudriftchef Per Hilmersson i Umeå.

Men enligt honom kommer det inte att bli lika halt som i måndags.

- I måndags var det mycket mer snö. Nu har vi fokuserat på att få fram asfalten och sedan lagt grus på gatorna, så det är betydligt bättre förutsättningar än i måndags.

"Kvartersgator kan vara hala"

Enligt honom kan vissa kvartersgator fortfarande vara hala. Men han säger att de också där jobbar för fullt med halkbekämpningen.

- Det ser betydligt bättre ut inför morgondagen. Jag tror inte att det kommer att bli lika halt som i måndags.

"Busstrafiken inte lika hämmad"

Han tror också att bussarna kommer att kunna ta sig fram under onsdagen.

- Jag tror inte att busstrafiken kommer att bli hämmad i lika stor utsträckning.

Algot • Ingår montering av snökedjor i utbildning av tunga fordon och är det lag på att de skall finnas där ?

Hej Algot! Jag skickade din fråga till flera utbildningar i Västerbotten och har hittills fått ett svar. Så här säger man från Liljaskolan i Vännäs:

"Montering av kedjor är en del i utbildningen hos oss, främst på transportutbildningen. Det är en naturlig del hos oss uppe i norr där kedjor ibland blir aktuellt att måsta använda vid halka.

Nu är inte jag expert på lagar inom trafiken men som jag har fått det förklarat för mig finns ingen lag i Sverige på att kedjor ska finnas med i lastbilen när du genomför en transport. "

Och så här säger man från Grönlunds Yrkesutbildningar i Umeå:

"I körkortsutbildningen för körkortsbehörighet C eller D finns inget krav på att öva montering av snökedjor, däremot ingår praktisk övning i att montera snökedjor i grundutbildningen för yrkeskompetensbevis. Det finns inget lagkrav på snökedjor i Sverige."

Trafikverket varnar för hala vägar

Nu varnar Trafikverket för besvärligt väglag under onsdagen i stora delar av norra Sverige. De uppmanar trafikanter att anpassa hastigheten till rådande väglag.

- Det är framför allt på det mindre vägnätet, som inte saltas, vi ser att det kan bli mest bekymmer. Regn som faller på en kall vägbana gör att det snabbt kan bli väldigt halt. Vi har god beredskap med halkbekämpningsfordon längs våra vägar, men halkan kan uppstå väldigt fort och det kan vara stora lokala skillnader, säger Henrik Sundquist, säger Henrik Sundquist, enhetschef Trafikverket Norra regionen, i ett pressmeddelande.

Krister • De som envisas förminska andra och prata om broddar, absolut - broddar gör det möjligt att gå på is. Det hjälper inte de som bor på Östra Ersboda, arbetar på Avion och är fast där när bussarna slutar gå.

Kan man gå hem, två timmar enkel väg sommartid? Absolut, om du inte har fysiska problem. Skulle du vilja göra det själv? Visa lite förståelse för att din situation inte är densamma som alla andras.

Men grundproblemet är att regelbundna nedstängningar av busstrafiken gör att egen bil blir det enda realistiska alternativet för de flesta i den situationen.

Vill vi minimera eller maximera bilanvändningen inom staden? Politikerna har pekat åt ena hållet, men agerar åt det andra. Snöröj och sanda ordentligt, och köp in bussar som har enkelt stöd för snökedjor, om de vi har kräver modifikationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.