En man iklädd en mörk kostym står framför kameran och håller i en mikrofon med SVT:s logotyp. Bakgrunden visar en ljus inomhusmiljö med bord och stolar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Systemet har hål i huvudet” – hör riksdagsledamoten Peter Hedberg (S) om hur allvarligt läget inom Folktandvården är, och vad de vill göra för att lösa krisen. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Socialdemokrater i norr larmar om personalkris inom Folktandvården: ”Inte rimligt”

Uppdaterad
Publicerad

Personalbrist, höga priser och köer hos privata tandkliniker. Enligt socialdemokratiska riksdagspolitiker är det kris för tandvården och läget inom Folktandvården i Västernorrland och hela norra Sverige beskrivs som krisartat.

– De privata tandvårdsaktörerna har i princip dammsugit marknaden på tillgängliga tandläkare och annan personal, säger riksdagsledamot Peter Hedberg (S).

Under måndagen besökte riksdagsledamöter från länet, samt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Elina Backlund Arab (S), Folktandvården i Härnösand för att prata om det krisartade läget inom tandvården med personal och ledning.

Enligt politikerna är det snart så allvarligt att regionen inte klarar av uppdraget att utföra barntandvård, på grund av personalbristen. Många tandläkare väljer att jobba inom privat sektor i storstadsområdena för att det är bättre betalt och ger mer möjlighet att kompetensutvecklas.

Vill ställa högre krav på privattandvården

Partiet har lagt fram två förslag till riksdagen för en mer jämlik tandvård. De handlar om ansvar för barntandvård och utökning av utbildningsplatserna.

– Vi tycker att det är rimligt att ställa motkrav på privattandvården att ställa sina resurser till förfogande gällande regionens befolkningsansvar om de ska ta del av det statliga tandvårdsstödet, säger Anna-Belle Strömberg (S), riksdagsledamot, i ett pressmeddelande.

Enligt Peter Hedberg (S) var det för en bekant billigare att flyga tur och retur till Stockholm för att få sin tandvård utförd där, än att gå på en privat klinik hemma i Kramfors.

– Det är helt orimligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.