Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sophie Falke i sitt favoritrum, köket. Det är ett av de rum hon är nöjdast med i sitt hus. Häng med i klippet för att se mer. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Sophie från Tyskland valde Undrom: ”Ville hitta ett hus som inte var så dyrt”

Publicerad

Från storstaden Leipzig i Tyskland till den lilla byn Undrom i Sollefteå kommun, kom 28-årige Sophie Falke förra året. Hon sökte lugnet, stillheten och att kunna äga sitt alldeles egna hus.

Intervjun med Sophie börjar på engelska men efter ett tag får vi veta att hon talar flytande svenska.

– Jag tog en kurs på SFI och jag har studerat i Örebro, men min svenska är inte så bra, säger en blygsam Sophie.

Efter studietiden ville Sophie komma tillbaka till Sverige och började leta hus. Tittar man på vilka som köper hus på de lite glest befolkade platserna i Sollefteå så är många från Tyskland och Holland.

– Det bor tre – fyra familjer här som kommer från Tyskland, som jag hittat via sociala medier, berättar Sophie.

Visar upp livet på Tiktok

Sophie berättar om sitt hus och liv i Undrom på Tiktok där fick hon 33 000 följare efter att hon lagt ut en film om sitt nyköpta hus. Många av dem frågar henne om vad det kostar, hur hon gick tillväga och de vill veta mer om hennes liv i Undrom.

– Jag fick betala cirka 300 000 för det här huset och ett extra hus på tomten. Det skulle aldrig gått i Tyskland, där hade jag behövt betala närmare en miljon kronor för ett hus i den här storleken, berättar Sophie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.