Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela roll!-veckan vill medvetenhet och förståelse för barn vars föräldrar dricker för mycket. My Widmark var ett av dem barnen, hör henne berätta i klippet. Foto: SVT

My sprider hopp till elever i Örnsköldsvik efter uppväxt med alkoholism: ”Behöver inte gå åt pipsvängen”

Uppdaterad
Publicerad

Under vecka sju arrangeras den årliga uppmärksamhetsveckan ”Spela roll!” som vill öka medvetenhet och förståelse för barn vars föräldrar dricker för mycket. I Örnsköldsvik har veckan tagit ytterligare ett steg.

I klippet ovan: Hör föreläsaren My Widmark berätta om varför hon önskar att sociala medier fanns när hon växte upp med en alkoholiserad förälder.

Under veckan arrangeras flera föreläsningar för såväl skolelever som för allmänheten. Bakom initiativtagarna står bland annat svenska kyrkan, Örnsköldsviks kommun, BRÅ Örnsköldsvik, NBV, Rädda barnen och Junis.

Veckan i Örnsköldsvik vänder sig både till barn som lever i en miljö med vuxna som dricker mycket, och till de vars föräldrar lever med psykisk ohälsa eller missbruk, och till de barn som blir utsatta för våld i hemmet.

Många aktörer kan hjälpa

Diakonen Susanne Kallin förklarar att man kan må på liknande sätt, oavsett vilken jobbig situation det är hemma som föräldern eller familjen kämpar med.

– Vi vill visa att det finns mycket stöd att få, bara man vågar berätta hur man har det. Vi vill också nå ut med information av vad som finns i just Örnsköldsvik. Det finns många aktörer som vill finnas till när man har det jobbigt, säger Kallin.

Vill minska stigmat

My Widmark från organisationen Trygga barnen, föreläste under veckan för elever i årskurs sju i Örnsköldsvik. Hon vill med sin berättelse sprida hopp och minska stigmat.

– Jag försöker att dra ner stigmatiserandet kring socialtjänsten, för det är det enda samhälleliga skydd som barnen har, med orosanmälan och så vidare. Den här skräcken och rädslan för soc kommer ofta från vuxna som inte heller vet deras uppdrag, som är att komma med insatser till de här familjerna. Det begås ju misstag där också såklart, men det är det enda som finns, säger My.

I klippet nedan: Spela roll!-veckan gör skillnad, hör Carita Näsström och diakonen Susanne Kallin berätta på vilket sätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Carita Näsström från Junis och diakonen Susanne Kallin, berätta om Spela roll!-veckan. Foto: SVT

Hit kan du vända dig om du vill ha hjälp eller prata med någon:

Stiftelsen Trygga barnen – stöttar barn och unga som lever i, eller har växt upp i, en familj där någon har problem med missbruk.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning – sprider fakta om alkohol och andra droger i samhället

BRIS, barnens rätt i samhället – för alla under 18 år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.