Den senaste tiden har flera misstänkta dödsfall kopplats till spice. För några dagar sedan hittades en 25-årig man död i sin bostad i Kävlinge i Skåne. I bostaden hittades spice, men mannens dödsorsak är ännu inte fastställd.
Hittills i år har 15 kroppar obducerats och visat sig vara positiva för syntetiska cannabinoider eller spice, enligt statistik från Rättsmedicinalverket (RMV).
Det finns inget fall i år där spice varit dödsorsaken, men flera av obduktionsärendena är ännu inte avslutade.
-De har avlidit av andra orsaker. De flesta är ju läkemedels- eller narkotikaförgiftningar, men där har man inte bedömt att spice har haft någon betydelse. Det har funnits andra substanser som till exempel heroin, säger Robert Kronstrand, forskningskemist vid RMV.
Tre dödsfall
Däremot finns det två dödsfall i fjol där spice ansågs vara den bidragande orsaken till döden och ett fall 2012 där spice nämns som möjlig bidragande orsak. Gemensamt för de tre dödsfallen är att den som har dött även tagit metadon.
-Jag tror inte att det är något samband att det är just metadon hos alla tre utan det är nog en tillfällighet, säger Robert Kronstrand.
Första gången som spice hittades vid en obduktion i Sverige var 2010. Det påträffades i kroppen hos en 17-årig pojke som rökt spice utomhus och senare hittades död.
-Det var ingen akut intoxikation som dödade utan personen hade dött av nedkylning, säger Kronstrand.
Sammanlagt har RMV upptäckt spice i kropparna vid 30 obduktioner från 2010 fram till och med slutet av november i år.
Kronstrand säger att det kan finnas ett mörkertal.
-Vi gör ju bara sådana analyser i obduktionsärenden när det finns en misstanke om att det kan finnas syntetiska cannabinoider.
Mer än fördubblats
Att spice fått fäste i landet syns tydligt hos Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL).
Under 2012 genomförde drygt 1 200 analyser av beslagtagen spice. Året efter hade beslagen mer än fördubblats till nästan 2 600. Hittills i år har närmare 2 300 analyser gjorts.
Ett problem är att tillverkarna är ett steg före lagstiftningen. Av analyserna gjorda 2012 var det 394 beslag klassade som narkotika, i år har 69 beslag klassats som narkotika.
-Nätbutikerna som säljer det här har ju stenkoll. De tar bort det ur sortimentet så fort det har klassats. I stället kommer det nya substanser som inte har hunnit narkotikaklassas, säger Lotta Rapp, gruppchef för droganalysenheten vid SKL.
Samtidigt har den andel av beslagen som klassas som hälsofarlig vara ökat rejält, från tio under 2012 till 470 hittills i år.
Fakta:
I Västernorrland har 156 beslag av spice gjorts av polisen under 2014. Det är förutom, Stockholms och Västra Götalands län, flest i landet.