Spicebeslagen ökar

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen ska inom kort ge besked om Sverige får förbjuda nätdrogen spice. Vi har träffat Martin Dahlander från Sundsvall som nyligen kommit ur sitt spicemissbruk.

Idag är Martin Dahlander fri från drogberoendet, men det har varit en 20 år lång kamp. Till slut orkade han inte längre och beslutade sig för att ge upp.

– Jag mådde otroligt dåligt och ville avsluta mitt liv. Samma stund som jag skulle göra det kom min hund fram. Han gnydde och fick mig att vakna till i huvudet och känna att det är dags att vakna till och börja leva istället för att överleva. Så jag tog ett beslut att jag måste ge det en chans för att kunna överleva, säger Martin Dahlander.

Spice

”Spicet var ett starkt beroende”

Allt började när han var 11 år och kom i kontakt med droger för första gången.

– Huvuddrogen var cannabis och det är även anledningen till att jag började med spice, just för att dom var så lika. Just spicet var ett starkt beroende för mig och hade ett väldigt starkt grepp över mig, säger Martin Dahlander.   

Efter den senaste tidens larm om spiceöverdoser vill man nu skynda på en narkotikaklassning av beståndsdelen som finns i spice.

I Västernorrland har spicebeslagen mer än fördubblats sedan 2012. I Jämtland däremot har det skett en minskining sen i fjol.

Martin är orolig över att attityden mot droger har förändrats de senaste åren och att det blivit mer accepterat. Han tror att ett spiceförbud skulle få färre människor att vilja testa det.

Sprider information

Idag är Martin drogfri och hans liv har fått en ny mening. Han jobbar på KRIS, Kriminellas revansch i samhället, och förläser på skolor för att sprida medvetenhet kring spice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spice

Mer i ämnet