Det är professor Birgitta Essén vid Uppsala universitet som gjort en studie med 372 vuxna kvinnor och män från Somalia. Resultatet visar att stödet för kvinnlig omskärelse sjönk ju längre tid man bott i Sverige.
I studien ingår vuxna kvinnor och män som invandrat till Sverige från Somalia. Drygt hälften hade bott i sitt nya land under kortare tid än fyra år.
Tiden har betydelse
– Det var fler och fler ju längre tid man hade bott här som inte alls kunde tänka sig att över huvud taget göra det här på sina döttrar eller om det skulle få en dotter. Intressant också var att det var lite fler män som var absolut motståndare till det här, säger Birgitta Essén, professor Uppsala universitet.
Studien visar att attityderna ändras när man träffar andra familjer i Sverige som inte omskär sina döttrar.
– Då förstår man att flickorna kan växa upp här och bli goda muslimer och respekterade flickor, som inte har några problem med att gifta sig, säger Birgitta Essén.
Hon säger att det som händer är att individerna börjar reflektera när det kommer till ett annat land med andra normer.
– Många tycker att det är väldigt skönt att inte behöva göra det. Det blir en lättnad både för män, kvinnor och ungdomar. Till slut kanske det blir en ickefråga, säger Birgitta Essén, professor Uppsala universitet.
Beröm till de somaliska familjerna
Samtidigt höjer hon ett varningens finger till föräldrar som till exempel skickar sina barn för att studera i länder där könsstympning förekommer.
– Då bör man vara observant på att sedvänjan fortfarande tillämpas och skydda sina barn. Men här i Sverige så vill jag ge en eloge till de somaliska familjerna. De har tagit hand om den här frågan på ett exemplariskt sätt, säger Birgitta Essén.