Stort gensvar i SVT:s chatt om vårdfrågor – Glenn Nordlund (S): ”Sjukvård berör”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdfrågan är viktig för människor – det visade vår chatt om väntetider i vården. Vi har fått in mängder av synpunkter och frågor.

Nu har vi ställt några av frågorna till de politiska partierna i regionen.

Glenn Nordlund (S) är regionråd i Västernorrland. Det betyder att han är en av de politiker med störst ansvar för hälso- och sjukvård i länet.

– När man får uppgifter om att saker inte fungerar – det är klart att det engagerar människor, säger han.

Vården – Val 2022

Vi har skickat några av frågorna vidare till de politiska partierna, bland annat om väntetider, Sollefteå sjukhus och om att vården borde förstatligas. Läs deras svar nedan.

I videon svarar Nordlund bland annat på vad hans parti tycker . Texten uppdateras när vi får in svar från partierna.

Här kan du läsa chatten.

Så svarar Sjukvårdspartiet

1. Vilken åtgärd är viktigast för att korta väntetiderna för patienterna i Västernorrland?

”Att öppna upp fler vårdplatser och öka bemanningen på klinikerna. Vi måste skapa luft i systemet, max 90% beläggningsgrad i normaltillstånd måste vara målsättningen.”

Hur ska regionen minska sitt beroende av stafettpersonal?

”Kraftiga lönepåslag, höjd OB på helger och nätter, möjlighet att specialisera sig på betald arbetstid, friskvård, personalvård, lokalt ledarskap med ansvar och befogenheter, vårdutveckling som sker på golvet och inte av byråkrater.”

Hur ser ditt parti på framtiden för Sollefteå sjukhus?

”Tre sjukhus behövs i ett län med stora geografiska ytor. Sollefteå sjukhus behöver åter få akutkirurgi, BB och förlossning. Det är en viktig kvinnofråga.”

Hur ser ditt parti på att förstatliga vården?

”Vad menas med förstatliga vården? Är det specialistvården? 70-80% av all sjukvård går till äldre och multisjuka. Många gånger är kommunens hälso- och sjukvård samt äldreomsorg inblandad. Problemet är att det är två huvudmän som är inblandade som skyller på varandra och inte tar ett helhetsansvar över patienten. Det löses sig inte om staten tar över sjukhusen och kommunen skulle sköta primärvården. Vi förespråkar en huvudman i form av kommunalförbund för all regiondriven sjukvård samt kommunal omsorg i ett geografiskt område efter Norrtäljemodellen som i sin tur bygger på den skottländska modellen. Exempelvis skulle man kunna göra Medelpad eller Ådalen som sammanhållet vårdområde mellan regionen och kommunerna.”

Så svarar Moderaterna

1. Vilken åtgärd är viktigast för att korta väntetiderna för patienterna i Västernorrland?

”Den viktigaste åtgärden för att korta väntetiderna är att vi får fler kollegor inom vården som tillsammans kan hjälpas åt att ta emot och behandla patienter. Vi vill dessutom inrätta ett vårdgarantikontor som aktivt kommer att hjälpa patienter att hitta vård när man kommit upp i vårdgarantis bortre gräns. På riksnivå vill vi dessutom sänka vårdgarantin till vård inom 30 dagar.”

2. Hur ska regionen minska sitt beroende av stafettpersonal?

”Högre andel anställd personal, det får vi genom att höja lönerna för personalen. Tillskapandet av en god arbetsmiljö med fler kollegor, tid till återhämtning och fler karriärvägar är bitar för att bli en attraktiv arbetsgivare och därmed kan vi minska beroendet av stafettpersonal.”

3. Hur ser ditt parti på framtiden för Sollefteå sjukhus?

”Vi vill att sjukhuset i Sollefteå i dess nuvarande form avvecklas och att verksamheten flyttas till sjukhusen i Sundsvall och i Örnsköldsvik. För att detta ska vara möjligt behöver investeringar göras på dessa sjukhus. Sköra patienter ska inte ha långt till vård. Vi vill därför att det ska finnas geriatriska kliniker på de orter där vi idag har sjukhus Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå. Dessa ska specialisera sig på geriatrisk vård och på multisjuka äldre. Den vården ska finnas i människors närområde och påfrestande transporter mellan sjukhus ska undvikas i den mån det är möjligt.”

4. Hur ser ditt parti på att förstatliga vården?

”Vi är emot ett förstatligande av vården.”

Så svarar Kristdemokraterna

1. Vilken åtgärd är viktigast för att korta väntetiderna för patienterna i Västernorrland?

  • På nationell nivå: En nationell vårdförmedling – Genom detta får man full koll på den vårdkapacitet som finns i landet – inte bara i regionen där man bor och kan på så vis i många fall få vård snabbare.
  • Inom regionen: Vårdpersonal många administrativa uppgifter som inte är helt nödvändiga. Låt de slippa göra dessa en tid. Det är viktigare att prioritera vårdköerna än att vi har bra statistik för att jämföra oss med andra. Sedan vet vi att det finns specialistläkare på sjukhusen, inte jättemånga, men det finns de, som kan tänka sig jobba extra inom länets primärvård. Låt de få denna möjlighet – det vore bra för länets äldre och kroniker.

 2. Hur ska regionen minska sitt beroende av stafettpersonal?Västernorrland ska bli en bra arbetsgivare!

  • Arbetsmiljö måste bli en prioriterad fråga. Vi vill se att det i budget finns en rejäl pott för arbetsmiljöinsatser där verksamheter ska kunna få medel ifrån.
  • Lönenivån måste ses över och det gäller särskilt för bristyrken där vi idag har svårt att rekrytera. Vi har inte sämst lön inom alla vårdyrken, men vi ska så klart inte erbjuda sämst lön i landet i bristyrken där vi idag har väldigt svårt eller närapå omöjligt att rekrytera (eller ha avsevärt lägre lön än kommunerna). Vi måste ge rätt förutsättningar för att minska behovet av hyrpersonal.
  • Slutligen det allra viktigaste – regionens politiker och högre chefer måste lyssna på personalen. Det är personalen som känner till verkligheten och vet vad som kan göras för att förbättra och utveckla verksamheterna. 

3. Hur ser ditt parti på framtiden för Sollefteå sjukhus?Sollefteå växer med Sollefteå sjukhus. Vi ser en ljus framtid där Västernorrland har tre akutsjukhus. Sollefteå sjukhus måste vi ha för att få ihop helheten för länets sjukhusvård men också för de långa avstånden inom länet. Vad Sollefteå sjukhus behöver till att börja med är att akutverksamheten får en ordentlig medicinsk och geriatrisk bassjukvård.

4. Hur ser ditt parti på att förstatliga vården? Kristdemokraterna är partiet som driver frågan. Statligt huvudmannaskap ger oss förutsättningarna vi behöver för att skapa en högkvalitativ, effektiv och jämlik vård till hela befolkningen.

Så svarar Sverigedemokraterna

1. Vilken åtgärd är viktigast för att korta väntetiderna för patienterna i Västernorrland?

”De viktigaste åtgärderna för att korta väntetiderna är att öka personaltätheten, öka antalet vårdplatser och att inrätta en nationell vårdkö så att patienten, om den så vill, kan välja vård där väntetiden är kortare.”

2. Hur ska regionen minska sitt beroende av stafettpersonal?

”Regionen bör inrätta en intern/regional bemanningsenhet samt centralisera, och därmed i mycket högre grad skaffa sig kontroll över, upphandlingen av stafettpersonal.”

3. Hur ser ditt parti på framtiden för Sollefteå sjukhus?

”Sollefteå sjukhus ingår och ska ingå som en pusselbit i vårdutbudet i Närsjukvårdsområde Väster tillsammans med övriga vårdgivare, kommunala såväl som regiondrivna. Vårdutbudet i Närsjukvårdsområde Väster ingår i sin tur som en pusselbit i den samlade hälso- och sjukvården i Region Västernorrland. Vilket vårdutbud som ska finnas i Närsjukvårdsområde Väster och Sollefteå sjukhus får avgöras av vilket vårdbehov som finns i upptagningsområdet och vad som krävs i samverkan med övriga vårdgivare.”

4. Hur ser ditt parti på att förstatliga vården?

”Den avgjort viktigaste frågan är ett förstatligande av svensk hälso- och sjukvård, vilket självfallet inte bara innebär en ny huvudman utan ett nytt system där profession, kompetens, sakkunskap och evidens prioriteras före kortsiktiga politiska majoritetsväxlingar, tillfälliga nycker och ideologiskt känslomässigt fattade beslut.”

Så svarar Västerpartiet

1. Vilken åtgärd är viktigast för att korta väntetiderna för patienterna i Västernorrland?

Säkerställa att vi har den personal som vi har behov av genom stora personalsatsningar. Inte ta kortsiktiga beslut om nedskärningar, så som av vårdplatser, utan se till sjukvårdens långsiktiga behov.

2. Hur ska regionen minska sitt beroende av stafettpersonal?

Satsa stort på personalen för att vända den nedåtgående spiral som regionen befunnit sig i i många år nu och som inneburit nedskärningar, att personal fått arbetar snabbare, att personal slutar, att stafettberoendet ökar, sämre arbetsmiljö, fler slutar, större stafettberoende osv runt runt. Grunden är också att sjukvården ska få kosta det den gör, att det inte kan vara ständiga nedskärningar och neddragningar så som det varit under de senaste 30 åren. Besluten om nedskärningar är inte hållbara och leder ofta till ökade kostnader i slutändan. Alla politikiska partier borde vara mer ärliga kring detta. Den kontrollapparat i spåren av mer specificerade statsbidrag och delvis privatisering av primärvården etc. har ökat på administrationens andel av resursanvändningen och det måste ändras.

3. Hur ser ditt parti på framtiden för Sollefteå sjukhus?

Västernorrland ska ha tre fullvärdiga akutsjukhus, vi vill att Sollefteå sjukhus återfår de verksamheter som togs bort under förra mandatperioden. Det är uppenbart att stängningarna inneburit en ökad press på Sundsvalls och Örnsköldsvikssjukhus samtidigt som det lett till långa och svåra resor för många patienter. Sollefteå sjukhus var före stängningarna en viktig pusselbit i sjukvården i Västernorrland och det måste det bli igen.

4. Hur ser ditt parti på att förstatliga vården?

Vi säger att staten måste ta ett större ansvar för att möjliggöra likvärdiga förutsättningar för Sveriges 21 regioner. Idag är förutsättningarna helt olika, regioner så som Västernorrland har en högre andel äldre, större ohälsotal och stora avstånd, samtidigt som man har ett högre totalt (kommunal plus regional) skattetryck. Det skapar ett sorts moment 22 och har lett till nedskärningar under långt tid som delvis förklarar stafettberoendet och den dåliga tillgängligheten vi har idag. Här behöver staten ta ett större ansvar. En annan bit där vi ser att staten behöver kliva fram är kring säkerställandet av utbildning av vårdpersonal i hela landet som är en nyckel till att förbättra sjukvården i hela landet.  

Så svarar Centerpartiet

1. Vilken åtgärd är viktigast för att korta väntetiderna för patienterna i Västernorrland?

Det är avgörande att klara kompetensförsörjningsfrågan så att verksamheterna bra kan bedriva och klara av sitt uppdrag.

2. Hur ska regionen minska sitt beroende av stafettpersonal?

Genom att vara lyhörd och lyssna på vår egen personalens önskemål och alltså satsa på den egna personalen.

3.  Hur ser ditt parti på framtiden för Sollefteå sjukhus?

Vi vill utveckla och inte avveckla Sollefteå sjukhus och alltså utveckla länets alla tre sjukhus.

4.  Hur ser ditt parti på att förstatliga vården?

Vi vill inte förstatliga sjukvården.

SÅ SVARAR SOCIALDEMOKRATERNA

1. Vilken åtgärd är viktigast för att korta väntetiderna för patienterna i Västernorrland?

Det handlar om att lösa bemanningsfrågan. När våra verksamheter är fullbemannade vet vi att arbetet flyter på och köerna minskar. Region Västernorrland har fått utbetalningar från kömiljarden tack vare ett framgångsrikt arbete med att minska köerna och även framåt kommer regeringen skjuta till mer resurser till hälso- och sjukvården som är underfinansierad.

2. Hur ska regionen minska sitt beroende av stafettpersonal?

Långsiktigt handlar det om att utbilda fler men på kort sikt att genomföra kompetensväxlingen och erbjuda bra arbetsvillkor till vår personal. Det är också viktigt att staten begränsar bemanningsföretagens möjlighet att brandskatta den offentligt finansierade vården.

3.  Hur ser ditt parti på framtiden för Sollefteå sjukhus?

Vi behöver våra tre sjukhus och vi behöver använda dem på ett klokt sätt så att de avlastar varandra. I Sollefteå ska den elektiva verksamheten fortsätta utvecklas och det ska finnas ett akut omhändertagande.

4.  Hur ser ditt parti på att förstatliga vården?

Det är inte säkert att det är genom statlig styrning vi får den bästa vården. Däremot finns det fortsatt behov av att utjämna mellan regionerna och ha en proaktiv och jämlik finansiering av vården. Vi hade också gärna sett färre regioner men den reformen föll tyvärr för några år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet