SVT har tidigare rapporterat om bristen på strömming, och vilket problem det innebär för länets surströmmingsproducenter. Oskars Surströmming i Tynderö har tvingats lägga ner sin verksamhet, och även fiskarna som levererar strömmingen har stora problem.
– I år när vi varit ute har det varit 20 kilo, när det egentligen skulle vara flera ton fisk, säger Martin Jonsson.
Sälstammen förstör för fisket
Martin Jonsson och hans två bröder började med yrkesfiske 2015, och i början gick det så bra att de investerade i en större båt. En båt som de nu ska sälja.
Han menar att man kortsiktigt måste få stopp på trålfisket och göra det mer gynnsamt för mindre fiskeföretag. Det trålfiske som dagligen fångar tonvis med strömming. Men långsiktigt menar han att man behöver se över sälsituationen.
– Om vi vill ha strömming får vi minska på sälstammen ganska radikalt. Så att vi får igång leken igen och strömmingen får leka i fred.
Åtgärder har genomförts
För att förändra fisket på internationellt vatten krävs internationella överenskommelser. Det internationella havsfiskerådet ICES styr tillsammans med EU-kommisionen.
Den strömming som fångas av trålfiskare säljs ofta utomlands och blir till djurfoder. Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg sade för några månader sedan till SVT att hon gärna vill se att strömmingen blir till matfisk istället för foderfisk. Uppgiften att fixa detta har tilldelats Jordbruksverket, menade Anna-Caren Sätherberg då.
Regeringen har genomfört åtgärder för att se vad trålfisket bidrar med. I maj förflyttades trålgränsen längre ut till havs på vissa ställen längs ostkusten.
Fram till 2027 vill regeringen driva försöket med utökade trålgränser för att efter det utvärdera resultatet.
Hör fiskaren Martin Jonsson berätta om varför han säljer sin båt i klippet.