Bilden är ett montage. Till vänster syns en polisskylt och till höger syns Camilla Lindholm från miljökontoret på Sundsvalls kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Camilla Lindholm på Sundsvalls kommun berätta varför de nu polisanmäler byggföretaget som SVT Västernorrland tidigare har granskat. Foto: SVT

Sundsvalls kommun polisanmäler byggföretag efter SVT:s granskning

Publicerad

Miljökontoret i Sundsvall polisanmäler det byggföretag som ansvarat för husprojektet på Alnö, som SVT Västernorrland tidigare rapporterat om.

I anmälan framgår att kommunen ser risker med den härdplast som använts för att räta upp huset – som satt sig redan under byggnadsfasen.

Tobias Andersson valde att bygga en nyckelfärdig villa med totalentreprenad på Alnö utanför Sundsvall. Husbygget drabbades av omfattande problem, bland annat med sättningar i grunden. För att räta upp huset användes Geopolymer, en fyllnadsmassa som, enligt forskare SVT varit i kontakt med, är miljöfarlig. Nu har miljökontoret i Sundsvall valt att polisanmäla byggföretaget OBOS, samt två underleverantörer till företaget.

Okända risker med Geopolymer

I anmälan står det bland annat:

”Miljökontoret har ingen kännedom om hur lång tid härdningsprocessen tar (för härdplasten, reds.anm.) eller hur den påverkas av att den kommer i kontakt med grundvattnet. Vidare ser miljökontoret risker med att stor mängd kemikalier tillförs mark och grundvatten i flytande form som kan medföra en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte har ringa betydelse.”

Enligt Camilla Lindholm, miljöinspektör i Sundsvall kommun, är det första gången man fått kännedom om att det polyuretanskum som använts för att räta upp byggnaden kan medföra risker.

– Vi har en skyldighet enligt miljöbalken att skyndsamt anmäla misstänkt miljöbrott, säger hon.

OBOS: Vi välkomnar utredningen

Enligt Johan Bergholm, regionchef för OBOS, är materialet vedertaget i branschen och han välkomnar utredningen.

– Vi kommer försätta att samarbeta och var en aktiv partner i den här utredningen. Det ligger nog i hela branschens intresse att klargöra materialets användning framöver, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.