Sundsvalls kommun har inte heller sett ett behov av löpande kontroller. Nu blir det ändring på det.
– Vi har inte haft en sådan systematisk kontroll tidigare men nu föreslår vi stickprov. Vi ser över hur vi ska följa upp det här med resor framöver, säger Jonas Walker.
Ingen gemensam linje
I slutet av maj i år beslutade kommunfullmäktige i Sundsvall om en riktlinje som ska gälla alla nämnder och kommunala bolag. Där står att man inte får göra privata resor eller nyttja bilen för privat bruk.
Innan dess fanns ingen övergripande riktlinje. Varje förvaltning fick ha sin egen.
”Folk har väl en hjärna”
– Det har funnits riktlinjer i en del verksamheter, men det har inte funnits något kommunövergripande, säger Jonas Walker.
– Jag tror att det varit otydligt men folk har väl en hjärna. Det här borde man ha förstått att det inte är ok, säger en av de kommunanställda SVT Västernorrland pratat med.
Kommunbil till fjällen
Tidigare i år avslöjade Sundsvalls Tidning att en kommunanställd tog en arbetsbil till fjällen.
Sedan kom fler exempel. Efter det beslutade kommunen att utreda hur utbrett fusket är.
Kontroll kontra integritet. Hör kommundirektör Jonas Walker om vilka planer det finns på digital övervakning av bilåkandet och varför en gemensam riktlinje behövs.
KOMMUNENS BILINNEHAV
Totalt har Sundsvalls kommun 634 fordon. Cirka 80 av bilarna ingår i en bilpool där anställda får boka en bil efter behov.
Övriga 500 fordon är verksamhetsfordon, dvs är fördelade på olika förvaltningar som har behov av bilar dagligen.
Totalt används bilarna av cirka 1 760 förare per år.
Kommunen har inga tjänste- eller förmånsbilar uppger kommundirektören.
Innan användning av kommunens fordon görs en bedömning av resan med utgångspunkt i resepolicy för Sundsvalls kommunkoncern.
Riktlinjen innebär att resor planeras så att de kan ske med lägsta möjliga totalkostnad (tid och pengar) och lägsta klimat- och miljöpåverkan för kommunen.
Kommunen strävar efter att minimera risker för anställda att drabbas av ohälsa och olycksfall, vilket också innefattar trafiksäkerhet i samband med bilkörning.
Elektronisk körjournal bidrar till ökad säkerhet för den anställde då det går att se var ett specifikt fordon befinner sig. Även alkolås bidrar till ökad säkerhet.
källa: Sundsvalls kommun