Sundsvallspolitikern kritisk mot regeringens friskoleförslag: ”Inte rätt väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala skolor har ett större lagstiftat ansvar att ta emot alla barn och erbjuda en skolplats nära hemmet.

Ett ansvar friskolorna inte har.

Nu vill regeringen sänka skolpengen för friskolorna – ett förslag som kritiseras av liberalernas Ina Lindström Skandevall.

Under torsdagsmorgonen höll statsminister Magdalena Andersson (S) och skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) en presskonferens där de presenterade ett lagförslag gällande ersättningen till kommunala skolor och fristående skolor.

– Det är inte rimligt att ersätta friskolor för ett ansvar de inte har, sade Magdalena Andersson (S) och syftade på ansvaret de kommunala skolorna har att ta emot alla barn.

Blandade reaktioner i Sundsvall

Förslaget tas emot med blandade känslor hos politikerna i Barn- och utbildningsnämnden i Sundsvall – en kommun där friskolorna är många.

Ina Lindström Skandevall (L) är särskilt kritisk och tycker att statsministern har en negativ och ensidig syn på friskolor. Hör henne utveckla sitt resonemang om förslaget i videon.

”Ett steg i rätt riktning”

Vänsterpartiets Isabelle Mixter ser det som ett steg i rätt riktning, men säger att hennes parti vill ta det hela ännu längre.

– Vi vill gå längre och förbjuda marknadsskolor. Det ska inte vara möjligt att tjäna pengar på att driva skolor, säger hon.

Centerpartisten Susanne Strömqvist säger att pengarna ska gå dit de behövs mest, oavsett om det är en kommunal eller fristående skola.

Moderaterna håller med

Sven Bredberg (M) är positiv till friskolor, men håller ändå med Magdalena Andersson och regeringen om att skolpengen behöver ses över.

– Kommunala skolan har ett större ansvar och det måste speglas i skolpengen, konstaterar han.

SVT Västernorrland har sökt representanter från alla politiska partier som finns representerade i nämnden, men sverigedemokraternas Cristian Haglund har inte hunnit sätta sig in i förslaget och kan därför inte kommentera detsamma.

Kristdemokraternas Emelie Granemar har inte gått att nå.

Regerings förslag

Regeringens förslag innebär att ersättningen mellan kommunala skolor och fristående skolor ses över och att de fristående skolorna får en mindre peng. Detta eftersom de kommunala skolornas ansvar enligt lag är större än de fristående friskolornas.

I regeringens förslag ska kommunen göra ett avdrag från grundbeloppet och en strukturersättning införs som en särskild post i grundbeloppet. Exakt hur stor skillnaden blir jämfört med i dag är inte klart och kommer att skiljas åt mellan kommunerna.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022 och bestämmelserna om bidrag föreslås gälla från kalenderåret 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.