Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur fungerar strömmingen egentligen? Hör Havs- och vattenmyndighetens expert Jens Persson berätta i videon ovan. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

SVT förklarar: Från födsel till död – så lever strömmingen

Uppdaterad
Publicerad

Strömmingens livscykel är viktig för att man ska kunna förvalta arten och anpassa fisket efter var fisken i olika stadier befinner sig.

I videon förklarar Havs- och vattenmyndighetens expert Jens Persson hur strömmingen fungerar.

Strömming och sill är samma art men fisken byter namn i Kalmarsund. Strömmingen är en havslevande art som aldrig lämnar havet. Fisken leker närmare land och har sina uppväxtområden längre ut i havet. Traditionellt har strömming fiskats nära land, framförallt med nät.

Det idag kritiserade storskaliga trålfisket sker oftast långt ute till havs i strömmingens uppväxtområden och beskylls ofta för att urskillningslöst fånga alla åldersklasser. Ett mera hållbart fiske bedöms vara att fiska på vuxen fisk när den söker sig närmare land. Då krävs inte lika stora båtar och avancerade fiskemetoder.

Strömmingen betecknas som en viktig art i näringskedjan och utgör mat för många rovfiskar men också för sälar och andra vattenlevande däggdjur och fågelarter.

I videon förklarar Jens Persson som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten hur strömmingens och sillens livscykel ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.