Fiskaren Leif Söderberg i Stocka vid Hälsingekusten visar upp två strömmingar och pekar på den mindre.
– Vi fiskar i barnkammaren, förklarar han och menar att merparten av strömmingen de fångar är för små och knappt duger till mat.
”Trålfisket orsakar strömmingskrisen”
Både lokala myndigheter och fiskarna längs Bottenhavskusten är övertygade om att strömmingskrisen beror på det omfattande och storskaliga trålfisket som med småmaskiga trålar dammsuger havet och där fångsten blir till djurfoder.
Även om Havs- och vattenmyndigheten menar att det inte är klarlagt att det är det storskaliga fisket som orsakat krisen, har myndigheten ett regeringsuppdrag att genomföra begränsningar av trålfisket.
– Det ska genomföras i avgränsade områden i både Bottniska viken och centrala Östersjön.
Fiskeförbud
Från regeringen kommer signaler om att utökade trålgränser är på gång, men vad det handlar om är att på försök införa fiskeförbud i några områden så att det motsvarar utökade trålgränser.
– Vår förhoppning är att vi ska kunna få bättre kunskaper som ska kunna ligga till grund för mera konkreta och permanenta förvaltningsåtgärder i framtiden, säger Jens Persson som är utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Förhoppningen är att reglerna ska gälla från hösten 2023 men då krävs överenskommelser med både Danmark och inte minst Finland som fiskar 80 procent av strömmingen i Bottenhavet.
Går för sakta
Går allt vägen ska försöket pågå fram till 2027 och sedan utvärderas. Karl Åke Wallin är försiktigt positiv men tycker med tanke på det akuta läget att det går alldeles för sakta.
– Man är så luttrad så man tror inte så mycket på det där. Det är fina ord som många gånger inte blir verklighet, säger Carl-Åke Wallin som är fiskare och ordförande för Kustfiskarna Bottenhavet.