• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

SMHI:s uppmaning har varit ”stanna hemma” – men SVT:s reporter Hans Lindblom ”skulle ju bara handla lite”. Se hur det gick för honom i klippet! Foto: Hans Lindblom/SVT

SVT:s reporter fast i snön: ”Jag borde lyssnat på expertisen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är snökaos i länet och i olika medier säger experterna att man ska hålla sig hemma. Men det är inte alla som lyssnar – ibland inte ens den som emellanåt rapporterar om väderkaoset.

Det är sju meter kvar till det snöfria garaget. Plötsligt går det trögare och sen tar det stopp. Efter en timmes slit och med hjälp av litet grus får bilens bakhjul fäste.

Här är några tips till vinterbilister:

1. Lyssna på meteorologerna.

Säger dom stanna hemma, GÖR DET!

1. Extra spolarvätska

Det går åt mycket spolarvätska när det är snö och slask.

2. Snöspade och grus

Så att du kan skotta dig ur snödrivor och komma loss från isfläckar. Förvara gruset i petflaskor i bilen så smutsar du inte ner, plus att flaskorna är lätta att hälla ur.

3. Ficklampa och reflexväst

För att kunna se något själv och för att synas när du rör dig runt bilen i vintermörkret.

4. Startkablar och bogserlina

Om du själv behöver hjälp, eller om du behöver hjälpa någon annan.

5. Filt

Det blir snabbt kallt i en bil när motorn är avslagen. Dessutom kan du använda filten som markfäste om du har kört fast i snön.

6. Mobilladdare

Så att din telefon inte är urladdad när du behöver den.

7. Varma kläder

Mössa och handskar för att kunna hålla värmen. Komplettera gärna med värmekuddar som kan läggas i sockor, handskar och fickor.

Källa: Råd&Rön

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.