Linda Nordlander Frisk konstintendent på Härnösands konsthall framför en tavla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Nordlander Frisk, konstintendent på Härnösands konsthall efterlyser namnet på konstnären som målat tavlan – se signaturen som inte går att utläsa: ”Vi tycker att det står Howard.. eller Harald”. Foto: Ylva Holmgren

Tavla utan signatur – Härnösands konsthall vill lösa ett mysterium

Publicerad

Konsthallen i Härnösand fick ta hand om en tavla från gamla seminariet då det tömdes inför försäljning. Tavlan saknar information och är osignerad – nu hoppas konsthallen på att någon därute kan ha ett svar.

Det gamla seminariet som byggdes för att utbilda lärare 1907 ska nu byggas om och byggas till och domstolsverket ska flytta in. Under tömningen av lokalerna hittades en stor målning som stod undangömd.

– När någon gör ett så här stort verk så brukar man vara ganska noga med att märka upp det men här finns det ingenting, säger Linda Nordlander Frisk, konstintendent på Härnösands konsthall.

Ledtrådar i bilden

Just nu hänger tavlan på Konsthallen och det finns några ledtrådar på den som Linda Nordlander Frisk upptäckt. Bland annat en text om insamling av aluminiumburkar.

– Det var ett initiativ som man gjorde 1989 i Storbritannien, då man samlade in burkar till välgörenhet så vi har flyttat fram den lite då vi först trodde att den var gjord på sent 70-tal.

Se tavlan i klippet som Linda Nordlander Frisk berättar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.