Thom Svenssons advokat Magnus Nyström försiktigt positiv till bedrägerierna, till vänster bild på Thom i utemöbler och till höger Magnus som intervjuas i teams

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thom Svensson i Husum lurades av bedragare som fick honom att lämna ut sitt bank-ID. Nu är hans advokat försiktigt positiv till att han ska få rätt, hör Magnus Nyström i klippet. Foto: Hans Lindblom/SVT

Thom Svenssons advokat försiktigt positiv när det gäller bedrägerierna: ”Vi kan väl ropa halvhej”

Uppdaterad
Publicerad

Thom Svensson i Husum vann två viktiga delsegrar i kampen mot internetbedragarna. Nu återstår bland annat frågan om de besparingar som obehöriga kommit över genom att tömma hans bankkonton på totalt 207 000 kronor.

Det är advokat Magnus Nyström på advokatfirman Arne de Bourgh i Uppsala som driver ärendet mot de som lurat Thom Svensson.

Han är givetvis glad över att två ärenden fått sin lösning. Det gäller dels ett lån som togs i Thoms namn från Ikano Bank där Thom vann i Ångermanlands tingsrätt, dels ett lån från OKQ8 Bank där man nådde en förlikning, och där banken dessutom betalade rättegångskostnaderna. Totalt handlar det om runt 170 000 kronor som Thom inte kommer att krävas på.

– Det ser väldigt positivt ut, säger Magnus Nyström.

Besparingar borta

Det finns fortfarande kreditgivare som vill ha betalt, och där är frågan ännu inte avgjord. Magnus Nyström påpekar också att det fortfarande återstår att driva de mål som gäller Thoms besparingar där bedragarna tömt hans konton. Det gäller runt 100 000 på SE-banken, 47 000 kronor på Handelsbanken och 60 000 kronor på Skandia.

Magnus Nyström har även tagit del av riksdagsdebatten i veckan på ämnet.

”Bra riksdagsdebatt”

Den följde efter det att riksdagsledamoten Anna-Belle Strömberg (S) från Örnsköldsvik lagt en interpellation till finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) kring internetbedrägerier och bankernas ansvar.

– Jag tycker det var en bra debatt. Den var nyanserad och jag vet ju att det pågår en diskussion med EU och bankföreningen vilket lyftes här. Men det som slår mig är hur nödvändigt det är att sätta press på bankerna.

I klippet berättar Magnus Nyström mer om sina tankar kring Thom Svenssons situation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.