Björn Stjernstedt, barnläkare

Tiggare i skydd på sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Tre barn hotades med omhändertagande och ett nyfött barn hålls nu i skydd på Sundsvalls sjukhus sedan kommunens inställning till tiggarna i stan hårdnat. I flera fall har barn fått återvända till sämre förhållanden i hemlandet Rumänien.

Igår kunde SVT Mittnytt berätta om familjen Moska som lever i EU-migranternas husvagnsläger på Södra kajen i Sundsvall.

I fredags kom tre av barnen upp med sin mamma från Rumänien men möttes av socialtjänsten och ett ultimatum att återvända till Rumänien eller riskera att barnen blev omhändertagna på grund av bostadssituationen i Sundsvall.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Fristad på barnkliniken

Samtidigt finns en nyförlöst mamma, Monica Stangaciu, på Sundsvalls sjukhus i samma situation. Också hon hotas av ett omhändertagande av det lilla barnet eftersom hennes bostadssituation anses undermålig. Hon bor i husvagn utanför kyrkan i Sundsvall men har nu fått en fristad på barnkliniken vid Sundsvalls sjukhus. Hon ser det inte själv som ett alternativ att återvända till Rumänien med sitt nyfödda barn.

Barnläkaren Björn Stjernstedt hänvisar till sin läkaretik och att det inte går att skicka hem barn till osäkra förhållanden.

– Barnkonventionen är tydlig och vi har på kliniken enats om att det här är den bästa lösningen. Mamman och barnet blir kvar över julhelgen till måndag då vi gör ett nytt övervägande, säger Stjernstedt.

– Det här är en helt ny situation för oss på sjukhuset som vi försöker hantera så klokt vi bara kan och vi är medvetna om att den långsiktig lösning på detta är politisk, menar Stjernstedt.

Hårdnanade attityd

Hjälporganisationer och frivilliga vittnar om en hårdnande attityd från kommunens sida. Familjen Moska upplever att de fick ultimatum att skicka hem barnen till Rumänien eller riskera ett omhändertagande med handräckning av polis. Dagen efter att mamman och de tre barnen kommit till Sundsvall valde de därför att åka tillbaka de 350 milen till Rumänien.

Pirjo Holmström är miljöpartistisk fritidspolitiker och författare. Hon menar att kommunen agerat osmidigt och inte förstått hur myndighetsingripande och ens omnämnandet av polis kan uppfattas av en utsatt folkgrupp som romerna.

– Kommunens agerande är inte bra. Som EU-medborgare har de rätt att vistas i Sverige och även om vi har synpunkter på deras boende i husvagnar är husvagnsboende något vi själva ägnar oss åt tidvis också i det här landet.

– Det avgörande är vilka förhållanden barnen skickas tillbaka till och för romer i Rumänien är det misär som väntar. Det är knappast ansvarsfullt att skicka barn till miserabla förhållanden. En husvagn i Sundsvall kan vara bättre än de förhållanden som råder i Rumänien

Julplaner skrinlades

Trandafir Moska har bott i Sundsvall som tiggare sedan augusti 2013 och hade planerat en jul tillsammans med delar av familjen. Han delar husvagn med sonen Preda och barnens mormor Virginia. Julen skulle de fira med frun Mariana och ytterligare tre av barnen, planer som skrinlades redan efter några timmar.

Eva Rönnbäck är enhetschef vid socialtjänsten. Av sekretesskäl uttalar hon sig generellt och inte om de specifika fallen.

– Självklart hotar vi ingen. Däremot är det vårt ansvar att se till barnens bästa och informera om de lagar som gäller i Sverige. Föräldrarna har ansvaret för barnens bästa och det är vårt ansvar att agera om de kommer in orosanmälningar.

Hon vill däremot inte kommentera om det kommit in orosanmälningar i de specifika fallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggande EU-migranter i Västernorrland

Mer i ämnet