En man bär en mörk kavaj och en ljusblå skjorta. Utanför Timrås kommunhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Batterimarknaden skakar – hör vad Stefan Dalin (S) tänker om läget. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Timråtoppen om krisande Northvolt: Påverkar inte Torsbodafabriken

Publicerad

Krisande Northvolt har pekats ut som en av den planerade Torsbodafabrikens viktigaste kunder, men kommunalrådet Stefan Dalin (S) i Timrå säger sig inte vara oroad.
– Northvolt är bara EN av kunderna, säger han.

Stefan Dalin (S) är både ordförande i det Sundsvallsgemensamma bolaget Torsboda Industrial Park AB och kommunalråd i Timrå.

Vad har du fått för bild av hur Nortvoltkrisen kommer att påverka kinesiska PTL:s satsning i Torsboda?

– Enligt vad de säger själva kommer det inte ha någon nämnvärd påverkan för deras del, och jag har också svårt att se det, säger Dalin till SVT Västernorrland.

Samtidigt som Northvolt krisar och gör sig av med 25 procent av sin personal så är signalerna från marknaden ganska dystra: den batterifabrik som planerades i Västerås blir inte av och Volvos satsning på batterier har skjutits upp i två år. Dessutom viker marknaden för el-drivna bilar generellt i landet.

Industrisatsning i Torsboda

Vad ska Torsbodafabriken tillverka?

Kinesiska PTL ska tillverka grafit i Torsboda, en komponent i bilbatterier.
Grafit används dessutom i mobiltelefoner. Bolaget har ännu inte fått miljötillstånd för fabriken, men uppgav i våras att man tänkte börja bygga under hösten 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet