tre män på bild, två av dem står framför var sin travhäst

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tre svar om travintresset i Västernorrland – och se historiska bilder på istrav förr. Till höger Henrik Montin, travbanechef på Bergsåker, i mitten Anders Sjödin, amatörtränare Dannero, och till vänster Ingemar Söderberg, proffstränare på Bergsåker. Foto: SVT

Travintresset på topp – tre orter i Västernorrland på rankinglista

Publicerad

Hela tre kommuner i Västernorrland finns med på en lista som rankar travintresset i landet. Kramfors, Sundsvall och Timrå hör till de tio kommuner i landet där man har flest travspelare per capita. Länet ligger också högt om man tittar på hur många starthästar som finns på respektive ort.

– Det har mycket med tradition att göra, konstaterar Henrik Montin som är travbanechef på Bergsåker.

– Vi har några riktigt stora tränare här som hör till de bättre i landet, men även många små, säger travtränaren Ingemar Söderberg.

Undersökningen mäter tre saker: hästägande, häststarter och travspelande. Samtidigt har spelomsättningen minskat i år.

– Det är ju lågkonjunktur och får folk mindre att röra sig med så är det ju bra om de inte spelar lika mycket, konstaterar Henrik Montin.

Så ser rankningen ut

Enligt Svensk Travsports sammanställning är travintresset störst i landet i Rättvik, följt av Kramfors och Bollnäs. Västernorrland är det län med flest orter på spelrankingen och tillsammans med Gävleborg har man två orter bland de tio där det sammanvägda travintresset är störst.

Flest travspelare per capita finns i Rättvik, tätt följt av tvåan Kramfors.

De tre kommuner där invånarna bryr sig minst om trav är Lidingö, Storuman och Nacka.

Vilken tradition har skapat travintresse?  Är det verkligen bra att toppa en lista över travspelande? Vad har bönder och istrav från 1920-talet med det hela att göra? Och hur hamnade Kramfors på en andraplats i landet? Svaren får du i videon som också bjuder på unika bilder från början på 1900-talet.

OM RANKINGEN

Svensk Travsport har med hjälp av egen statistik och uppgifter från ATG (AB Trav och Galopp) listat travintresset i olika kommuner. Man gör det efter tre parametrar: hästägande, träning och spelande.

Antal starter har mätts under perioden 2019-2022. Där ligger Sundsvall i topp.

Spelandet gäller år 2019 och 2020. Där har man frågat ATG hur många travspelare som bor i varje kommun och dividerat siffran med antalet kommuninvånare. Då får man en siffra per capita. Siffrorna gäller de som spelar för minst 2 000 kronor per år eller 40 kronor i veckan.

Hästägande här har man tittat på hästägares starter i lopp, utifrån den kommun där hästägareföreträdaren är skriven vid varje start.

källa: Svensk Travsport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.