Foto: SVT

Trendigt med begagnat i jul – uppsving för second hand

Uppdaterad
Publicerad

Erikshjälpen, Myrorna och Röda Korset vittnar alla om ett uppsving för second hand i julhandeln. Och folks klimatångest verkar spela in.

Måste man verkligen köpa nya julklappar – eller funkar begagnat lika bra? Hör hur snacket går i julhandeln i klippet här.

Samtidigt som julhandeln väntas slå rekord i år också verkar nåt ha skett med folks attityd till julhetsen.

Inte minst klimatdebatten har bidragit till ett uppsving för second handmarknaden – så i år är det helt ok att slå in nåt gammalt begagnat i julklappspaketet.

Klimat

Svårt orientera sig

Forskaren och sociologen Karin Jarnkvist märker trenden i sin forskning vid Mittuniversitetet. På frågan vad man gör för att motverka klimatförändringarna svarar människor ofta närodlat, ekomat och transporter. Men numera även att köpa second-hand.

– Men det är inte helt lätt. Handeln vill också sälja. Vi har black friday som blir black monday som blir en hel crazy week. och då är det inte lätt att som konsument orientera sig i de olika budskapen om man vill vara en miljömedveten medborgare som tänker sig ta ansvar för klimatet, säger hon.

Två miljarder i Västernorrland

Också i år väntas julhandeln slå nytt rekord med 80 miljarder i omsättning. Inte mindre än 7 800 kronor väntas varje svensk sätta sprätt på och det blir 1,9 miljarder enbart i Västernorrland. Samtidigt finns det emellertid en mottrend. Årets julklapp är återvunna kläder och second-hand.

Begagnat-trenden blir påtaglig när SVT besöker Myrorna. Mikael Åkerlund är på jakt efter en skinnjacka, Joakim Lundberg botaniserar bland böckerna och Helena Grönhagen bland kläderna.

Genombrott i år

Hon är rutinerad inom second-hand sedan många år.

– Det är jättekul att second-hand utsetts till årets julklapp. Jag har ofta köpt begagnade kläder till mig själv och barnen och man får bra grejer till bra priser. Jag och min syster har också en regel att vi bara får ge varandra begagnade julklappar till jul och den regeln håller vi fast vid.

Men många tvekar ändå?

– Ja, så är det nog. Vissa verkar tycka att det är lite äckligt men jag hoppas att fler får upp ögonen nu för att det finns bra grejer och att det går att göra riktiga fynd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet