En delad bild som visar till vänster en person med grått hår iförd en mörk jacka och scarf, och till höger en vy över en stad med träd och byggnader i bakgrunden. Staden har många flerfamiljshus och gröna områden, vilket ger en känsla av urban natur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bostadsrättsmarknaden har stått sig bra i Örnsköldsvik enligt mäklaren Annacarin Holmgren – i klippet berättar hon mer. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Trots inflation och höga räntor – bostadsrättsmarknaden i Örnsköldsvik fortsatt stark

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens inflation och höga räntor har lett till en stagnerad bostadsmarknad. Trots det menar mäklare i Örnsköldsvik att marknaden här fortfarande är stark.

Sett till den procentuella prisutvecklingen ligger Örnsköldsvik bättre till än övriga riket, enligt Svensk mäklarstatistik.

Statistiken visar att kvadratmeterpriset på bostadsrätter har dragit iväg ordentligt i Örnsköldsvik de senaste åren. I slutet av 2021 ökade kvadratmeterpriset med 6 000 kronor, från knappt 18 000 per kvadrat till knappt 24 000. Det är de nybyggda bostadsrätterna som drar upp statistiken.

– Det är alltid svårt att prata priser och statistik. Framför allt när man blandar nyproduktion med det äldre beståndet. Men absolut följer priserna på det äldre beståndet med uppåt med hjälp av nybyggnationen, säger mäklaren Annacarin Holmgren.

Tar längre tid att sälja

Något som ändå drabbat Örnsköldsvik är tiden det tar att sälja nybyggda lägenheter. Tidigare såldes de flesta innan bygget av dem satte igång.

– Då ska man veta att under en period var det ingen nyproduktion alls vilket ökade på kölistorna. Det är lite mer mättat nu vilket gör att det tar lite längre tid, säger Annacarin Holmgren.

Lättare med sjunkande ränta

Nu när räntan och inflationen sjunker tror hon på ytterligare förbättringar även om omvärldsläget kan ställa till det.

– Vi vet ju inte hur världen med olika krig kommer att påverka oss. Men om vi bara tittar på räntan så är ju den på väg ner vilket betyder att det blir mer attraktivt att bo i en bostadsrätt.

En person står i ett rum omgiven av flera färgglada  konstnärliga yn. Bakgrunden visar en fönster med naturligt ljus och en vägg med en tavla av ett y. Yna är arrangerade i grupper och bidrar till en konstnärlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyligen stod entrepenören Nicklas Nyberg för ett udda försäljningsknep när han kombinerade en Bengt Lindström-utställning med ett PR-jippo – för att locka fler till att köpa fastigheter i Örnsköldsvik. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.