En rad större etableringar i länet är ju på gång, allt från tillverkning av ”grönt” fartygsbränsle i Örnsköldsvik och Sundsvall, vätgasfabriker i Ånge, flygbränsleproduktion i Långsele och planerna på fabrik för grafit till bilbatterier i Timrå.
De här etableringarna kräver en rad insatser från samhället, bland annat utbildning, företagsstöd och digitala satsningar till bostäder och kultur och idrottsanläggningar. Det är här kommunerna och regionen kommer in.
Regionen har numera det övergripande ansvaret för regional utveckling i länet och pengarna nämnden disponerar för insatser på området ligger på strax under en halv miljard för kommande år – med statliga medel borträknade. Det är – enligt regionens ansvariga - näst minst i landet.
”Måste kunna rusta oss”
Nu föreslås alltså att potten plussas på samtidigt som regionens underskott kommer att landa på svindlande 715 miljoner kronor i år, eller nära
3 000 kronor per länsbo.
Är det verkligen rätt sätt att använda skattepengarna i det här läget?
– Ja, vi tycker det, vi måste kunna jobba med framtiden och rusta oss. samtidigt som vi hanterar det som händer här och nu, säger Sara Nylund (S), vice ordförande för regionala utvecklingsnämnden.
Hör henne i klippet.