Trots restriktioner – vandrare övernattar i Skuleskogens stugor

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har uppmanat Skuleskogens besökare att undvika övernattning i parkens stugor. Men det struntar besökarna i och nu tvingas man hitta nya metoder som ska försvåra övernattning.

För en vecka sedan meddelade länsstyrelsen i Västernorrland att man avråder besökarna i Skuleskogens nationalpark från att övernatta i parkens raststugor. Att sova i små stugor med främmande kan nämligen innebära risk för smittspridning av coronaviruset. Tyvärr efterlevs inte uppmaningen så länsstyrelsen måste nu hitta nya sätt att hålla övernattarna borta.

– Vi har diskuterat att göra det svårare att lägga sig ner och sova i stugorna. Det ska vara möjligt att gå in och sitta men vara svårt att övernatta.

Coronapandemin

Med hjälp av spikmattor eller?

– Haha, ja det kanske kan vara en tanke. Men vi kanske kan göra något som gör bäddplatserna mindre tillgängliga, säger Emma Zeigler som är parkvärd.

Låser inte

Stugorna är öppna för alla och går inte att boka. Den som planerar att övernatta kan därför få dela stugan med flera andra besökare. Det är också svårt att upprätthålla hygien då det inte finns rinnande, rent vatten eller toaletter. Att låsa stugorna är en snabb åtgärd mot övernattningsproblemnet men så långt vill inte länsstyrelsen gå.

– Vi känner att vi inte kan stänga stugorna då de är bra att ha vid nödsituation för att kunna komma in under tak, säger Emma Zeigler.

Falsk trygghet i naturen

Emma Zeigler tror att de som väljer att övernatta i stugorna, trots avrådan, gör det för att de inte upplever några risker med smittspridning när de vistas i naturen.

– Man tänker att det inte finns någon smitta här ute och att ingen kommer hit och är sjuk. Sedan får man ju höra att det är bra att vara ute – vilket det är – men samtidigt kan man också vara för nära, även när man är ute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet