Sjukvårdspartisterna var dagens mest aktiva ledamöter i debatten och eftermiddagen präglades av en lång duell mellan SJVP och företrädarna för majoriteten, S, M och L.
Inte oväntat med diametralt olika uppfattning om hur framtiden för vården i länet ska stakas ut.
”Deras budget håller inte ihop”
Lena Asplund, moderat regionråd, sågade SJVP:s förslag till budget jäms med fotknölarna;
– Jamen, den håller ju inte ihop. Man kan inte spara 700 miljoner på att ta bort administrativ personal och inte heller 412 miljoner med det man kallar sammanhållna vårdområden, men då vältras bara kostnaden över på kommunerna, menade hon.
Glenn Nordlund (S) suckade tungt i talarstolen, och drog till med att SJVP lyckats räkna samma budgetposter två gånger.
”Sämsta budget jag läst”
Mattias Rösberg, ordförande för Sjukvårdspartiet, kontrade med att han tyckte att majoritetens budget var ”den sämsta jag någonsin har läst”
Hans partikamrat Robert Thunfors sa sig vara helt övertygad om att majoriteten kommer behöva krypa till korset och senare tvingas föreslå en skattehöjning.
Hur ska det sparas?
En återkommande kritik från flera oppositionsföreträdare under dagens debatt var annars bristen på ”hur” och ”var” när det gäller de stora neddragningskraven.
Majoritetens förslag innebär 600 i kostadsreduceringar de närmaste tre åren – det mesta inom specialistvården, det vill säga sjukhusen.
Men Lena Asplund, ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden, slår ifrån sig kritiken.
– Vi jobbar med det just nu, men vi är inte klara än. Vi vill inte ta några beslut utan ordentliga konsekvensbeskrivningar, säger hon.
Fler sparpaket på lut
Det finns förslag på ytterligare neddragningar på hela 190 miljoner till nästa år, men ännu helt utan något konkret förslag hur det ska gå till.
– Ja, men det kommer, lovar Lena Asplund, och lägger till att allt måste tas stegvis.
Om man ser tillbaka så har ju tidigare sparplaner inte alltid fallit ut som det var tänkt – hur ska ni se till att det kommer levereras den här gången?
- Vi måste följa upp det här varje månad, och levererar enheterna inte så får man komma med nya förslag på hur man kan spara.
Men någon skattehöjning blir det inte, avslutar Lena Asplund.