Delad bild. Till vänster en bild på Kramfors kommunhus, omgiven av hängande blommor och en bänk på trottoaren. Den högra delen visar Sandra Magnusson i sitt vardagsrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför behöver Kramfors kommun säga nej till funktionsnedsatta som vill göra längre resor – fritidskonsulenten Sandra Magnusson förklarar mer om svårigheterna med 11 timmars dygnsvila. Foto: SVT arkiv, Hans Lindblom/SVT

Två lagar krockar – de med personlig assistans blir lidande

Publicerad

Traditionen med dansbandskryssningar har funnits i över 20 år. Funktionsnedsatta har kunnat umgås några dygn på en färja med sina assistenter och stöd nära till hands.

Men nu är det slut – på grund av det EU-direktiv som trädde i kraft förra hösten.

Sandra Magnusson jobbar som fritidskonsulent på Kramfors kommun. Hennes arbete går till stor del ut på att ordna kultur- och fritidsaktiviteter för vuxna med LSS-insats. Bland annat har kommuner och andra arbetsgivare kunnat skicka sina assistenter med brukar på så kallade LSS-kryssningar.

Men nu har EU-direktivet om dygnsvila gjort dem svåra att genomföra.

– Detta innebär att vi måste skicka fler personal på resorna. Det blir dyrt och det finns inte folk att bemanna resorna, säger hon.

Elva timmars dygnsvila

Personalen ska alltså enligt lag ha rätt till elva timmars dygnsvila. Men då kan inte personalen heller övernatta på en färja utan då måste minst en till personal följa med på resan.

I klippet berättar hon mer om hur EU-direktivet slår mot brukarna – och personalen.

Vad innebär EU-reglerna om dygnsvila?

Regeln i det nya direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.