• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Se Henry sju år efter operationen Foto: SVT

Unika hjärtbarnet Henry älskar att gå i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Henry Bohman i Härnösand var den yngste personen i Sverige att få ett nytt hjärta när han opererades tre veckor efter födseln. Det var för sju år sedan. Idag är Henry en pigg kille som är ganska omedveten om vad han varit med om.

Henry föddes under dramatiska omständigheter, då hans hjärta inte fungerade som det skulle. Läkarna konstaterade att enda chansen var att ge den nyfödde ett nytt hjärta.

Efter dramatiska dagar då tillståndet blev allt sämre, så kom möjligheten: det fanns ett hjärta som Henry kunde få, och det blev operation. Åtta timmar tog det då Henry Bohman blev den yngste i Sverige att genomgå en hjärttransplantation – som gick bra även om det inneburit lång tid på sjukhus efter operationen.

Fråga doktorn

Utvecklats i skolan

Nu har det gått sju år. I dag går Henry i skolan, vilket han älskar, och är en pigg och glad kille. Hans svåra start i livet har satt sina spår: han har nedsatt syn och hörsel, och har en måttlig utvecklingsstörning. Men hjärtat växer än så länge i takt med övriga kroppen.

– Han har utvecklats otroligt mycket sedan han började skolan, han går ju på särskolan, berättar mamma Therese Bohman.

Hon säger att tacksamheten är stor till de föräldrar som tog ställning att donera sitt barns hjärta till Henry.

SVT:s program Fråga doktorn har mött honom och hans familj idag. Se hela inslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fråga doktorn

Mer i ämnet