Ortsbon Susanne Löfman upptäckte skadorna på bron när hon var ute på hundpromenad tillsammans med maken.
– Vi såg då att dykdalberna efter flottningen här var borta och att det var stora isflak under bropelarna, säger hon bland annat i klippet här ovan.
Länsen som ska skydda Vikbron bland annat mot isblock har helt enkelt slitits sönder och det har lett till att isen tryckt sönder tre av bropelarna. Det skriver också Ånge kommun på sin webbplats.
Har besiktats
Efter det att upptäckten av skadorna gjordes har bron besiktats av Vattenregleringsföretagen. Kommunen som sedan några år tillbaka äger bron undersöker nu vilka åtgärder som behöver göras.
Isen som för närvarande ligger kvar mot bron skyddar mer än den gör skada, bedömer kommunen. I dagsläget anses det inte föreligga någon risk för ytterligare skador på bron.
Kommunen följer kontinuerligt utvecklingen och förloppet för att inte nya skador på den byggnadsminnesförklarade bron ska uppstå.
Fakta om Vikbron
Den 133 meter långa Vikbron över Ljungan är Sveriges längsta träbro i sitt slag. Den byggdes 1888 av byamän i trakten, men ägs sedan 2021 av Ånge kommun.
Hela konstruktionen – inklusive fundamenten, överbyggnaden och räckena – är gjord i trä, och har sett i stort sett likadan ut sedan sent 1800-tal.
Vid översvämningarna år 2000 skadades Vikbron allvarligt, och i ett kritiskt skede var det nära att hela brokonstruktionen sveptes med av vattenmassorna. Men den räddades, och kunde efter fem års restaureringsarbete återställas i ursprungligt skick.
I samband med återinvigningen blev också Vikbron byggnadsminnesförklarad, och har på senare år blivit en turistattraktion.
Källa: Ånge kommun