Migrationsverket i Kramfors måste börja om från noll: ”All personal är uppsagd utom jag”

Uppdaterad
Publicerad

När Västernorrland tömdes på asylsökande förra sommaren sa Migrationsverket upp i princip alla anställda på avdelningen i Kramfors. Kvar är enhetschef Cecilia Borg – men ensam går det inte att åstadkomma mycket när flyktingar nu strömmar in i landet.

När Migrationsverkets enhetschef i Kramfors, Cecilia Borg, träffade Mellanselsbor i måndags, förklarade hon betydelsen av hjälp från framför allt föreningslivet och frivilliga. För på Kramforskontoret som har ansvar för flyktingmottagandet i Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik finns förutom Cecilia Borg, endast en anställd som dessutom är uppsagd.

– All personal är uppsagd utom jag och många har fått nya arbeten. De få som jag har kvar jobbar halva tiden på Trygghetsstiftelsen. Men det går tack vare vårt samarbete med fastighetsägare, kommuner och frivilligorganisationer, säger Cecilia Borg.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Störst flyktingtryck i Norrland

Just nu är flyktingtrycket dessutom störst i norra Sverige. De två senaste dagarna registrerades nästan tusen flyktingar om dagen här och det är långt mer än i övriga Sverige.

Initialt fick Cecilia Borg i uppdrag att hitta 600 platser i sitt område. Det har nu ändrats.

– Nu har jag fått i uppdrag att hitta så många platser som jag kan. Här i Örnsköldsviks kommun har vi just nu 860 platser.

Tabellen visar flödet av flyktingar från Ukraina in i Sverige sedan den 1 mars. Foto: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet