Brandorsaken är inte helt fastställd men enligt rapporten talar det mesta för en torrkokning.
Om myndigheter och kommun haft befogenheter att ingripa mot personer med ett känt riskbeteende – hade Ångebranden kunnat förhindras menar Räddningstjänsten.
– Den mest troliga är spisrelaterade. Med det troliga scenariot har man kunnat förhindra det. Det är en del av slutsatsen vi har dragit, Mattias Andersson, utrednings- och insatsledare vid Medelpads Räddningstjänstförbund.
Snabb spridning
Andra slutsatser tar upp konstruktion och byggnadsmaterial:
”Hade balkongernas räcken, sidopanel samt väggpanel inte bestått av så mycket trä hade brandspridningen troligtvis inte varit lika snabb”
Kan förhindras- vill ha översyn av regler
I rapporten belyser man även att fler bränder hade kunnat förhindras med rätt befogenheter och arbetssätt. Och man föreslår en översyn av regelverk där flera myndigheter, däribland Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB bör vara med.
”Under en period av drygt ett år har Räddningstjänsten Medelpad haft fyra dödsbränder där samhället innan bränderna på något sätt vetat om ett riskbeteende eller problematik på adresserna.”
Larmade flera gånger
Till adressen i Ånge har räddningstjänsten blivit larmade två gånger innan branden och privatpersoner har vid flera tillfällen ingripit och förhindrat brand.
Räddningtjänsten hävdar att rutiner för att hantera och agera vid liknande händelser behöver tas fram och ställer en fråga i rapporten om den hopplöshet man känner inom räddningsväsendet.
”Hur länge ska vi acceptera att samhället vet om brister men inte har tillräcklig möjlighet att agera när det finns uppenbara behov?”