Världsstjärna inom hästsporten ger sitt stöd till mobbade ”Sofia”

Uppdaterad
Publicerad

Han tog sig i veckan upp på världsrankingens tio i topp över världens bästa dressyrryttare. Samma dag använde han sitt kändisskap till att ta avstånd från mobbning och det som hänt Sundsvallstjejen ”Sofia”.

– Det har blivit en så otroligt hård ton både på facebook och på sociala medier generellt, säger dressyrlandslagets Patrik Kittel till SVT.

Patrik Kittel intervjuades i samband med dressyr-EM

Vi har i veckan berättat om den unga Sundsvallstjejen ”Sofia” som mobbades på två anonyma instagramkonton. Hon är en ung ridtjej som av mobbaren påstods vara ful, dum, en dålig ryttare som inte förtjänade att leva. Hatet tärde på självförtroendet och gjorde henne ledsen och misstänksam. Trots två polisanmälningar hittades aldrig den eller de som låg bakom. 

Foto: Skärmdump från hatkontot

Men det mobbaren kanske inte räknat med var att en hel ridvärld skulle sluta upp bakom Sofia och ge henne stöd. Det började med de lite äldre tjejerna i stallet.

– De kontaktade mig och stöttade mig. Det betydde jättemycket.

”Stå på dig Sofia!”

Efter vår rapportering om fallet har landslagsryttaren och världsstjärnan i dressyr Patrik Kittel uttryckt sitt stöd för ”Sofia”. På sociala medier har han reagerat på det som hänt den unga ridtjejen.  ”Fasen inte ok!! alla har rätt att må bra och ha kul med hästar”. Och skickar hälsningen. ”Stå på dig Sofia!”

Foto: Skärmdump från Hippsons facebooksida

–  Man kan ju få men för livet och jag skrev mitt inlägg för att jag tycker att det är viktigt att vi som medmänniskor för en dialog på ett vettigt och mjukt sätt, säger Patrik Kittel.

Själv mobbad

Han berättar att han själv har erfarenhet av taskiga kommentarer när han var liten. Det var inte så många killar som red och höll på med hästar. Men han försökte skaka av sig påhoppen. 

– Personligen tog jag inte åt mig så mycket för jag hade så enorm glädje av mina hästar. På den tiden fanns inte heller sociala medier så det var på en annan nivå på den tiden, säger han.

Markeringen blir kraftfull

Att han, som många unga ser upp till, visar att mobbning aldrig är ok, kan ha stor effekt, menar internetforskaren Annakarin Nyberg vid Umeå universitet. 

– I det här fallet är det stora namn som går in och markerar. Jag tror att det är mycket betydelsefullt, säger hon.

Internetforskaren Annakarin Nyberg Foto: SVT

Och Sofias mamma berättar att fler stora namn inom ridsporten hört av sig och peppat Sofia och också offentligt tagit avstånd från den här typen av kränkningar.

– En duktig hoppryttare som rider höga klasser och har flera tusen följare har också skrivit om det här och hört av sig till min flicka. Det betyder jättemycket. Både för min dotter och för många andra, tror jag. 

Många uttryckte sitt stöd för ”Sofia” Foto: skärmdump från Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätkränkningar

Mer i ämnet