Varning för förrädiska vårisar

Uppdaterad
Publicerad

Så här års drar många ut på isarna för att sitta i vårsolen och pimpla. Men solen gör också att isarna på sjöar och hav smälter – och det kan gå fort när de inte bär längre.

– Isarna under både höst och vår ska man se upp med, säger tävlingsfiskaren Urban Pettersson i Örnsköldsvik.

Örnsköldsviks kommuns kultur- och fritidsavdelning har gått ut med en varning om att isarna börjar bli farliga. Vårsolen står allt högre och värmer isen på djupet utan att det märks på ytan. Efter en kall natt kan isen verka stark men en bit in på dagen förvandlas den till en sörja som inte bär. Då spelar det ingen roll hur tjock isen är – och isdubbar hjälper inte heller.

En som har stor erfarenhet av att vara ute på isar är Urban Pettersson i Örnsköldsvik. Han brukar tävlingsfiska och i år har han varit ute och pimplat ett tjugotal gånger – och då tycker han ändå att det varit ett dåligt år.

Vårfloden 2018 – Västernorrland

Gillar abborre

Vi träffar honom på Åvikfjärden söder om Örnsköldsvik. Tre kilo abborre har han lyckats lura upp, och det är bara de stora matfiskarna; de små får åka ner i hålet igen.  

– Jag äter hellre abborre än öring och röding, det är en god fisk, säger han.

Isen på den här nästan avsnörda fjärden är drygt en halvmeter tjock och Urban tror att den kan hålla någon vecka till. SMHI talar också om minusgrader under nätterna kommande vecka.

– Fram till sista april/första maj tror jag det går att att fiska men då gäller det att vara försiktig. De senaste åren har det varit dåliga isar så då blev säsongen kortare.

Tålamod behövs

Har du druttat i någon gång?

– ja, fast det var grunt, det gick till midjan ungefär. Jag har haft tur men jag har varit ute på ganska farliga isar. Man blir klokare ju äldre man blir verkar det som.

Några fisketips?

– Tålamod, först och främst. Maggot och mormyska kör jag själv med mest och det går bra här, säger Urban Pettersson.

Abborre är en härlig matfisk, tycker Urban Pettersson. De största tar han med hem men små får åka tillbaka i vattnet. Foto: Fredrik Forsgren/SVT

Issäkerhet

Saker som är bra att ha med sig.

* Ispik eller annat redskap för att mäta isens bärighet.

* Livlina.

* Isdubbar och någon form av flythjälp – ryggsäck med vattentätt ombyte, flytväst eller en flytoverall.

* Mobiltelefon vattentätt förpackad.

* Sällskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårfloden 2018 – Västernorrland

Mer i ämnet