En tredelad bild, Till höger och längst till vänster två småbarnsföräldrar och i mitten en liten flicka med hårband. I bakgrunden byggnader och höstfärger. Platsen är Timrå centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppfattningarna om vaccin mot vattkoppor går isär bland de SVT frågade i Timrå. Foto: Anna Beijron/SVT

Vattkoppor kan snart vara ett minne blott – delade meningar om att vaccinera barn

Publicerad

”Man ska vara försiktig” och ”Jättebra”. Folkhälsomyndigheten vill att alla under 18 år ska erbjudas vaccin mot vattkoppor – men bland de SVT frågade i Timrå går åsikterna isär.

Nästan alla barn drabbas av vattkoppor. Det kan vara besvärligt och det finns risk för komplikationer. Nu kan Sverige ansluta sig till de länder som vaccinerar mot sjukdomen.

För några veckor sedan lämnade Folkhälsomyndigheten sitt förslag till regeringen.

– Vaccinet finns ju redan så det hade varit trevligt om det fanns tillgängligt för alla, säger småbarnsföräldern Jimmy Nordström i Timrå.

Del av barnvaccinationsprogrammet

Hur ser du på det? Och vad har du själv för minnen av sjukdomen? SVT åkte till Timrå och frågade både småbarnsföräldrar och personer med barnbarn.

Förslaget innebär att vaccination mot vattkoppor ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

Hur reagerar de människor vi frågar på det här? Och vad har de själv för erfarenhet av vattkoppor?

VEM KAN VACCINERAS MOT VATTKOPPOR?

Vaccin mot vattkoppor kan ges till barn från 12 månaders ålder och till vuxna.

Det behövs två doser med minst fyra veckors mellanrum för att säkerställa skydd mot vattkoppor.

Vaccin kan under särskilda omständigheter ges från 9 månaders ålder, men då behövs också ett annat intervall mellan doserna.

Vaccin mot vattkoppor ges i Sverige idag till medicinska riskgrupper i första hand men på senare år har privat vaccination av små barn blivit allt vanligare.

Folkhälsomyndighetens förslag

Folkhälsomyndigheten har utrett förutsättningarna för att införa vaccination mot vattkoppor i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och konstaterar att vattkoppsvaccin uppfyller samtliga kriterier för att ingå i ett vaccinationsprogram.

Ett förslag om att införa vattkoppsvaccination i det svenska barnvaccinationsprogrammet lämnades till regeringen den 30 september 2024.

Vem ska inte vaccineras?

Personer med svår immunbrist ska inte vaccineras.

Barn som har feber, en säkerställd överkänslighet mot någon beståndsdel i vaccinet eller som fått en svår allergisk reaktion inom 48 timmar efter tidigare dos ska inte vaccineras.

Gravida bör inte vaccineras mot vattkoppor.

källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.