Nästan alla barn drabbas av vattkoppor. Det kan vara besvärligt och det finns risk för komplikationer. Nu kan Sverige ansluta sig till de länder som vaccinerar mot sjukdomen.
För några veckor sedan lämnade Folkhälsomyndigheten sitt förslag till regeringen.
– Vaccinet finns ju redan så det hade varit trevligt om det fanns tillgängligt för alla, säger småbarnsföräldern Jimmy Nordström i Timrå.
Del av barnvaccinationsprogrammet
Hur ser du på det? Och vad har du själv för minnen av sjukdomen? SVT åkte till Timrå och frågade både småbarnsföräldrar och personer med barnbarn.
Förslaget innebär att vaccination mot vattkoppor ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.
Hur reagerar de människor vi frågar på det här? Och vad har de själv för erfarenhet av vattkoppor?
VEM KAN VACCINERAS MOT VATTKOPPOR?
Vaccin mot vattkoppor kan ges till barn från 12 månaders ålder och till vuxna.
Det behövs två doser med minst fyra veckors mellanrum för att säkerställa skydd mot vattkoppor.
Vaccin kan under särskilda omständigheter ges från 9 månaders ålder, men då behövs också ett annat intervall mellan doserna.
Vaccin mot vattkoppor ges i Sverige idag till medicinska riskgrupper i första hand men på senare år har privat vaccination av små barn blivit allt vanligare.
Folkhälsomyndighetens förslag
Folkhälsomyndigheten har utrett förutsättningarna för att införa vaccination mot vattkoppor i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn och konstaterar att vattkoppsvaccin uppfyller samtliga kriterier för att ingå i ett vaccinationsprogram.
Ett förslag om att införa vattkoppsvaccination i det svenska barnvaccinationsprogrammet lämnades till regeringen den 30 september 2024.
Vem ska inte vaccineras?
Personer med svår immunbrist ska inte vaccineras.
Barn som har feber, en säkerställd överkänslighet mot någon beståndsdel i vaccinet eller som fått en svår allergisk reaktion inom 48 timmar efter tidigare dos ska inte vaccineras.
Gravida bör inte vaccineras mot vattkoppor.