– Vi har för mycket köer och vi har svårt att hantera kösituationen. Det är det som vi ska åtgärda, säger chefsläkare Per Skude.
Brist i kommunikationen
Det var i december 2012, som det upptäcktes att pojken hade en tumör i höger ögas ögonhåla. Han behandlades både på ögonkliniken och barnkliniken på Sundsvalls sjukhus och på Universitetssjukhuset i Umeå. Försenade undersökningar och försvunna journalanteckningar gjorde att det dröjde 1,5 år innan det upptäcktes att tumören vuxit.
– Bristen i den kommunikationen är en del i problemet med långa köer och att vi inte är fullt kompetensrekryterade, säger Per Skude.
Välkomnar granskning
Landstinget i Västernorrland gjorde en Lex Maria anmälan och i beslutet från inspektionen för vård och omsorg (IVO) konstateras att de åtgärder som landstinget planerar, bland annat att anställa mer personal, inte kommer att vara tillräckliga. IVO kommer därför att öppna ett nytt ärende för att granska hela ögonsjukvården i länet. Något som chefsöverläkare Per Skude välkomnar.
– Det gäller att titta på hela systemet och förutsättningarna för att bedriva vården. Där vet vi redan att vi har bekymmer med att rekrytera personal. Sedan har vi också bekymmer med att få till stånd vissa rutiner som inte fungerar bra.
Problemen kvarstår
Enligt honom handlar det om brister i hur de kommunicerar mellan flera olika aktörer.
– Hur sköter vi remisserna, remissmottagningen, kommunikationen? Där behöver vi förbättra oss, säger Per Skude.
De problem som gjorde att en pojke fick vänta ett år och sex månader på cancerbehandling finns fortfarande kvar.
– Problemet med köer kvarstår och måste lösas på kort och på lång sikt. Då tycker jag att IVO:s initiativ i det här ärendet är bra därför att då får vi fler in att tänka på hur vi ska lösa problemet, säger Per Skude.