• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Olle Frisk och Niklas Wikholm berättar om vinsterna med projektet i Holm Foto: Anna Beijron SVT

Bybor i Holm: ”Vi ställer upp och är medmänniskor”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänstens projekt ”Förstärkt medmänniska” startade i Holm för snart fem år sedan. Det går ut på att frivilliga går en utbildning och sedan tar emot larm från SOS när det sker en olycka i närheten. Allt för att kunna vara tidigt på plats och göra en insats.

– Kan man bara rädda ett liv så har man ju gjort en stor insats. Det går ut på att hjälpa och vara medmänniska, säger Olle Frisk som bor i Anungård i Holm och är en av trettio personer i byn som finns på larmlistan.

I Olle Frisks farstu finns räddningsutrustning som kan behövas för uppdragen Foto: Anna Beijron SVT

När geografin sätter käppar i hjulet tar Räddningstjänsten i Medelpad hjälp av frivilliga på tio orter i Medelpad, däribland Holm. Byn var först i landet med konceptet.

Släckte brand

Larm inom någon mils radie går från SOS till de frivilliga om det gäller brand, trafikolycka, drunkning och befarat hjärtstopp.

– Exempelvis brann det på en åker och det var på väg mot en byggnad men vi släckte. Hade vi inte varit där tidigt så kanske byggnaden tagit eld, säger Niklas Wikholm som också är med i nätverket.

Niklas Wikholm vid Sandnäsets camping dit han nyligen åkte på ett larm om befarat drunkningstillbud Foto: Anna Beijron SVT

Han är till vardags ambulanssjuksköterska i Ånge och gör detta på fritiden, utan ersättning. Nyligen åkte han på ett larm om ett drunkningstillbud vid Sandnäsets camping.

– Det har drunknat en fyra, fem stycken de senaste tio till femton åren här så jag tog det på största allvar, berättar han. Men det visade sig inte vara någon fara den här gången.

Projekt som växer

Totalt är drygt 200 personer i länet knutna till projektet. Nu vill Räddningstjänsten starta detta på fler orter. Till exempel på Tynderö och Åstön i Timrå kommun.

Hjärtstartare och sjukvårdsväska ingår i den utrustning som finns i bygden Foto: Anna Beijron SVT

– Sätter man lite fart på de tekniska bitarna tror jag att det här skulle kunna bli en landsomfattande grej. Det är jättedumt att det här bara ska finnas lokalt i Medelpad, tycker Niklas Wikholm.

Men är inte det här ett ansvar som samhället bör ta?

Jo, i början var det en viss frustration över att ambulanser körde fast, så vi funderade vad vi kunde göra. Men nu är de fyrhjulsdrivna och tar sig fram bättre, säger Olle Frisk.

– Vad är samhället? Det är ju vi som är samhället också, fyller Niklas Wikholm i.

Båda tycks överens om att kan man hjälpa till så gör man det. Som medmänniska.

Förstärkt medmänniska

Konceptet som Medelpads Räddningstjänstförbud tagit fram hette först ”Skydd mot olyckor i landsbygd”, men går nu allt oftare under begreppet ”Förstärkt Medmänniska”.

I nuläget omfattas projektet av 10 orter i Medelpad: Överturingen, Holm, Norrhassel, Ljustorp, Indal, Sulå, Skatan, Naggen, Kölsillre och Byberget.

Satsningen är ett led i att uppfylla lagen om skydd mot olyckor och intentionen om likvärdigt skydd mot olyckor.

Att vara förstärkt medmänniska innebär inga skyldigheter. Man väljer själv om man har möjlighet att bistå med sin hjälp vid en händelse.

Tanken är att man ska jobba på samma sätt som om man råkar komma först på en olycksplats. Man betraktas som en medmänniska, med viss utbildning.

Ingen ersättning utgår. För att vara aktuell måste man först gå en grundutbildning som erbjuds. Vidareutbildning ska erbjudas en gång per år.

En kollektiv olycksfallsförsäkring är tecknad för alla som är med i konceptet.

Krisstöd erbjuds efter traumatiska händelser, då räddningstjänstens kamratstödsfunktion finns till förfogande. (källa: Räddningstjänsten)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.