I Svenska kyrkans församlingshem i Björna samlas varje tisdag och onsdag ett tiotal ukrainska flyktingar för att delta i svenskaundervisningen som studieförbundet Bilda anordnar. Alona och hennes man Yevhen försöker också öva tillsammans hemma med hjälp av onlinekurser, men när det kommer till grammatik och uttal ger lektionerna i församlinghemmet mycket mer.
– Här kan vi umgås med någon som har svenska som modersmål, som vår lärare. Den typen av undervisning är mycket bättre för oss.
Andra flykten
När ryska trupper tog sig in i Ukraina valde Alona Herasko att fly från sitt hem i Donetsk med sin familj. De hamnade i Odessa men tvingades snart att fly än en gång. Nu bor hela familjen i en lägenhet i Björna utanför Örnsköldsvik och här försöker de i sin nya vardag ta sig in i det svenska samhället. I framtiden vill hon skaffa ett jobb och då är språket viktigt.
– Vi var inte alls förberedda på att behöva lära oss svenska, dessutom i ett snabbt tempo. Situationen tvingar oss till det och man kan säga att vi gillar att lära oss något nytt.
Barnen halkar efter
Samtidigt oroar hon sig över hennes tre barns språkutveckling. De väntar alla på att få börja skolan men det drar ut på tiden.
– Det viktigaste just nu är att barnen kan börja skolan. De har missat så mycket redan även om jag undervisar dem hemma. Det är inte så mycket tid kvar till studier nu eftersom det snart är sommarlov, säger Herasko.
SVT följer flyktingar från Ukraina
Hur är det att lämna sitt land, sin bostad, vänner och jobb och börja om i Sverige? Tusentals ukrainska flyktingar försöker nu forma en ny vardag i Sverige.
Under våren kommer SVT Nyheter följa fyra familjekonstellationer:
* 31-åriga journalisten Anastasiia Palchyk från Lutsk som nu bor nu i Göteborg efter att ha kommit till Kungsbacka
* Familjen Tkach-Novikova från Kiev som bor i Karlskrona
* 34-åriga Katya Nepomnishchay från Kiev som nu bor i Östersund
* Sångläraren Alona Herasko, 32 år från Donetsk, som nu bor i Björna med man och tre barn
Vi kommer att träffa dem i den nya vardagen med allt vad det innebär med nya sammanhang men också med relationen med de som finns kvar i Ukraina.