”Viktigt att lösa ersättning till kommunerna” – SCA ställer krav på regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Förra året sa kommunerna nej till nära 80 procent av vindkraftsprojekten i landet. Kommunerna i södra Sverige, där man bygger minst vindkraft, var mest negativa.

Samtidigt är frågan om hur kommunerna ekonomiskt ska kompenseras en ordentligt het potatis. Nu har SCA gjort en egen undersökning för att få veta hur kommunpolitiker tänker om vindkraften i framtiden.

Skogsbolaget SCA skissar på en gigantisk utbyggnad av vindkraft i Norrland, och nyligen valde man att försöka ta reda på hur norrländska kommunpolitiker egentligen ser på vindkraften – i dag och framåt.

Även om svarsfrekvensen var relativt låg, runt 20 procent, var undersökingen värdefull, anser Jon Persson, sedan i höstas SCA:s chef för vindkraft.

Ekonomiska värden i retur

– Det är jättetydligt i undersökningen att kommunerna vill ha tydliga ekonomiska värden tillbaka, säger han.

SCA är en gigantisk skogsägare med 2,7 miljoner hektar, och redan i dag står 20 procent av landets vindsnurror på bolagets mark. Men kommunerna, med sitt veto, har stor makt över etableringarna.

”Repowering” viktig del

SCA betonar att den storskaliga utbyggnaden man tänker sig inte är möjlig om inte hanteringen av tillstånd för att bygga förkortas och förenklas.

– För oss är det också betydelsefullt hur tillståndshanteringen kommer se ut för det vi kallar ”repowering”, alltså att förnya eller modernisera vindkraftverk, vi hoppas att det kan bli betydligt kortare hantering för det, säger Jon Persson.

Frågan om ersättningen till kommunerna är just nu under utredning. Den nya regeringen lade nyligen fram ett tillägg till utredningen; staten ska inte stå för den notan.

Hör vad SCA:s vindkraftschef tycker om utredningen och de förändrade villkoren i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.