Man slipar en spik på en bräda, han har skyddsglasögon, gnistor yr runt honom, kvinna går på en spång i skogen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rodney Söderlind arbetar med virket som tidigare varit en del av kajen i centrala Örnsköldsvik. Starta klippet och se kajvirkets förvandling. Foto: Arkivfoto / SVT

Här förvandlas virket från kajen till vandringsleder i Örnsköldsvik

Publicerad

Kajen i centrala Örnsköldsvik håller på att renoveras – men det gamla virket kommer att leva vidare i terrängen runt om i kommunen. Brädorna ska bli till spänger, bland annat längs Arnäsleden.

– Återbruk är ju det vi ska hålla på med, säger Michael Westman, friluftskonsultent på Örnsköldsviks kommun.

Idén om återbruket väcktes av en av kajprojektets konsulter och för kommunens kultur- och fritidsenhet har det inneburit ett välkommet tillskott.

– Nu har det här kommit ut till åtminstone tre-fyra föreningar, säger Michael Westman.

Sju mil led

Arnäs hembygdsförening ansvarar för skötseln av den sju mil långa Arnäsleden strax norr om Örnsköldsvik. Kajvirket håller nu på att förberedas för att läggas ut på en nydragen del av leden.

– Normalt kan vi inte köpa så här mycket virke, det går inte med de priser som är. På så sätt är det bra att få det här – och att det är tryckimpregnerat virke som håller längre, säger Rodney Söderlind, styrelseledamot och en av sju ledansvariga i föreningen.

I klippet ser du mer om hur kajvirket ska omvandlas till ledspänger. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.