Barn ska helst inte sitta häktade alls, och om de behöver hållas isolerade får de bara sitta i tre månader. Det står det i lagen, men i praktiken ser det just nu annorlunda ut.
Det är tingsrätterna som beslutar om häktningen, men att åklagarna allt oftare önskar att de misstänkta sitter på häkte för att inte kunna sabotera polisen utredning. Förut placerades misstänkta barn ofta på HVB-hem, men där kan de inte hållas tillräckligt isolerade för att inte kunna prata ihop sig med andra.
– I och med att barn är inblandade i grova brott, gängbrott, så krävs de här åtgärderna oftare, säger åklagare Sophia Berling
Häktad i 616 dagar
SVT kartläggning visar att både antalet barn som häktas och tiden barn sitter i förvar har ökat dramatiskt. De barn som suttit längst tid innan de fått sin dom har suttit runt ett och ett halvt år. Den som häktats allra längst satt 616 dagar.
Sophia Berling påpekar att de här personerna kan ha hunnit fylla 18 under häktningstiden, men ser ändå ett problem med de långa tiderna.
– Barn begår grövre brott i dag, i huvudsak är det de gängrelaterade brotten som drar ut på tiden, säger åklagare Sophia Berling.
Rekordmånga barn i häkte – 20 barn har suttit på Salberga
Häktningsregler
Sedan den 1 juli 2021 är häktningstiderna i väntan på åtal begränsade i Sverige till högst 3 månader för barn upp till 17 års ålder, och 9 månader för vuxna, förutom om synnerliga skäl finns.