På vänster sida står två personer nära varandra med leenden, klädda i tröjor. Till höger syns en folkmassa som håller upp en stor skylt med texten ”Stoppa våldet”. Människorna i bakgrunden ser engagerade ut och deltar aktivt i en protest eller demonstration.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Curt Lundmark agerar mot våldet igen: 20 000 personer samlades på Stora torget för att protestera mot våldet då – 30 år senare är det dags igen, nu initierat av Marcus Ytter. Foto: Robert Gustavsson/SVT/arkiv

30 år efter historiska manifestationen samlar de västeråsarna igen: ”Våld är en axelryckning”

Uppdaterad
Publicerad

Då samlades 20 000 människor på Stora torget för att protestera mot våldet. Nu i vår, på dagen 30 år senare, annordnas temadagen ”Västerås mot våldet” för att fortsätta kampen. En som engagerade sig mot våldet då och som gör det igen är ishockeylegendaren Curt Lundmark.

– Jag tackade ja på stående fot, för det här är så angeläget, säger Curt Lundmark.

Den 11 mars 1995 blev västeråsaren, och ishockeyspelaren Peter Karlsson mördad med 64 knivhugg – motivet var homofobi. Det är nu 30 år sedan, och det var kulmen på flera hatbrott i Sverige.

I Västerås anordnades då en manifestation mot våld. Ett initiativ som bidrog till en ökad medvetenhet om problemet.

En förändrad samhällsdebatt och fler manifestationer ledde också till förändringar i lagstiftningen,

Temadag mot våldet

Nu är det åter dags att säga nej till våldet, menar initiativtagarna Marcus Ytter och Curt Lundmark. Denna gång blir det dock ingen manifestation, utan en temadag mot våldet på Fiskartorget i Västerås, söndagen den 30 mars.

– Det är en dag för att motverka känslan att det känns hopplöst, säger Marcus Ytter, initiativtagare till ”Västerås mot våldet”.

I klippet: Se bilder från marschen 1995 och hör varför kampen mot våldet måste tas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.