En polis, klädd i uniform, sitter vid ett bord framför en laptop. Bakgrunden visar en vägg med en stor skylt med texten ”Polisen” och en bild som relaterar till polisarbetet. Polisen gestikulerar med handen, vilket antyder att han diskuterar något viktigt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är den sorgliga sanningen” – polisen Emil Jansson reagerar på uppdragen om skjutningar och sprängningar som SVT:s påhittade 14-åring fått i de krypterade apparna. Foto: Nahritha Al-Khameesi/SVT

Polisen om barnens morduppdrag och gängens rekrytering i krypterade appar: ”Det är förfärligt”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminellas rekrytering av barn sker i allt större utsträckning i appar och sociala medier. I krypterade chattar fick SVT flera uppdrag om mord och sprängningar i olika städer.

– Det är i princip så här det ser ut i de flesta fallen vi stöter på, säger Emil Jansson, polisinspektör och gruppchef i Västerås.

På mindre än ett dygn fick SVT flera mord- och sprängningsuppdrag i krypterade chattar. Att vi utgav oss för att vara en 14-åring utan tidigare erfarenhet spelade ingen roll för anstiftarna. I stället sågs det som en fördel.

För att få ytterligare bekräftelse på att rekryteringen av barn går till på det här sättet visade SVT delar av chattarna för Emil Jansson, polisinspektör och gruppchef i Västerås.

– Det är tyvärr så det ser ut med lagstiftningen just nu. Är du under 15 år blir det inga konsekvenser och vi har svårare att utreda brottet, säger han.

SVT infiltrerar gängens chatt

Barn i kriminella gäng

På nationell nivå jobbar polisen aktivt med att stoppa rekryteringen av barn i sociala medier, enligt Jansson.

– Sedan jobbar vi på olika sätt med problemet på de lokala polisområdena. I Västerås har vi en aktiv samverkan med kommunen. Det innefattar skolan och socialtjänsten. Vi får bra koll på ungdomar som eventuellt skulle kunna vara aktiva i de här delarna.

Vad är den största utmaningen med att rekryteringen sker online?

– Att det kan gå väldigt fort, det kan ta några timmar från att man laddar ner en krypterad app till att utföra själva handlingen och det ser vi i era chattar, hur enkelt det är.

I klippet ovan kommenterar polisen chattarna och den här typen av rekryteringen av barn.

SVT tog sig in gängens chattar – fick morduppdrag: ”Sikta mot huvudet”

SVT:s reporter sitter med en röd smartphone och håller den i händerna. Bredvid finns en grafisk representation av en ansiktsprofil, med information som visar att personen är 14 år gammal och söker ett uppdrag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag söker jobb” – i klippet skapar SVT en profil som en 14-årig pojke och tar sig in i de krypterade gruppchattarna. På kort tid fick ”pojken” flera uppdrag om skjutningar, sprängningar och mord. Foto: SVT

Rekryteringen av barn på Telegram och Signal

Kriminella driver flera stora grupper i de krypterade apparna Telegram och Signal. Grupperna fungerar som en svart marknad där medlemmarna annonserar och efterfrågar nästan vad som helst. Dagligen dyker nya efterfrågningar och erbjudanden upp.

Barns första kontakt med kriminella kan även ske i öppna sociala medier som Instagram och Snapchat. Vid intresse flyttas konversationen till en krypterad app.

I SVT:s jobb avslöjade rekryterarna ingenting om sig själva men ville på olika sätt identifiera oss. All kontakt har skett i krypterade appar. SVT har inte fått information om de tilltänkta måltavlorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnen och morduppdragen i de krypterade apparna

Mer i ämnet