40-tal får döda – ägaren misstänker vargangrepp

Uppdaterad
Publicerad

41 får har dött och tre får saknas vid en gård utanför Sala.

– Det är anmält ett misstänkt vargangrepp som är besiktigat, säger länsstyrelsens vilthandläggare Nathalie Kindbladh.

Upptäckten gjordes på fredagskvällen vid den dagliga tillsynen av fåren, som betat vid Svartån. Av de 47 fåren hittades elva vid liv men åtta var i dåligt skick och fick avlivas av veterinär. Tre får saknas.

– Flera får hade flytt ut i vattnet. Ett låg dött på andra sidan stranden. Det känns ganska tomt just nu, säger djurägaren Annelie Näsström, som tror att angreppet skett natten innan.

Hon säger att gården inte haft problem med rovdjur tidigare. Runt hagen finns ett femtrådigt elstängsel, som enligt länsstyrelsen inte är rovdjursavvisande, och det är öppet mot vattnet.

– Vi har dokumenterat de skador vi sett och en slutgiltig bedömning görs sedan av handläggare på länsstyrelsen, säger Nathalie Kindbladh, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala, som var där med två personer från länsstyrelsen i Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.