Så tränas chefer och ledare – hör HR-chefen om arbetet kring stereotyper och fördomar. Foto: TT/ABB

ABB om sitt inkluderingsarbete: ”Alla ska komma till jobbet precis som de är”

Uppdaterad
Publicerad

Chefer utbildas kring stereotyper, support för medarbetargrupper som vill fokusera mer på hbtqi+frågor och samverkan med de olika fackförbunden. Det är tre konkreta exempel på hur storföretaget ABB arbetar för att bli bättre på inkludering.

– Alla ska komma till jobbet precis som de är och värdesättas för de erfarenheter de har med sig, säger Maria Samuelsson, HR-chef för ABB Sverige.

ABB är den största privata arbetsgivaren i Västerås och också en av aktörerna som medverkar under årets Västerås pride.

När företaget under 2020 lanserade sin nya hållbarhetsstrategi innehöll den tydliga mål för hur arbetet med mångfald och inkludering skulle stärkas. Under Pride berättade HR-chef Maria Samuelsson om lärdomarna och hur man gjort för att arbetet ska bli en del av vardagen.

Har ni mött något motstånd?

– I början var det lite ovant, jag tror att det kan vara att man inte riktigt förstår hur begreppen kan användas, och vad det finns för verktygslådor.

– Därför har vi jobbat för att berätta om vad vi gör konkret och att hela tiden informera om inkluderande kultur.

I videon berättar Maria Samuelsson om arbetet med 400 chefer på företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.