”Många blev vittnen till händelserna”. Kammaråklagare Karolin Hellsberg om utredningen efter våldsdåden vid Rudbeckianska gymnasiet och Oxbacken i Västerås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många blev vittnen till händelserna”. Kammaråklagaren Karolin Hellsberg om utredningen efter våldsdådet vid Rudbeckianska gymnasiet och Oxbacken i Västerås. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Åklagaren om åtalet efter knivdåden: ”Händelser som skakade hela Västerås”

Uppdaterad
Publicerad

På bland annat elsparkcykel ska mannen ha åkt mellan platserna där han till synes helt oprovocerat attackerade flera personer. På onsdagen väckte kammaråklagaren Karolin Hellsberg åtal.
– Det är oerhört tragiska händelser som, vad jag förstår, skakade hela Västerås, säger hon.

Den nu 34-årige mannen som misstänks för knivdåden i centrala Västerås i april åtalas för, i första hand, fyra fall av försök till mord och ett fall av grovt olaga hot.

– Det är vanliga människor som råkat ut för det här. Det är händelser som sticker ut och av ett slag vi – tack och lov – inte ser så ofta av i Västerås, säger Karolin Hellsberg.

Mannen erkänner inte brott

Enligt mannens försvarsadvokat, Mats Vannefjord, varken erkänner eller förnekar han brott.

Rättegången vid Västmanlands tingsrätt inleds den 3 september och beräknas pågå under fyra dagar.

Våldsdåden på Oxbacken i Västerås

I videon: Åklagaren om den omfattande utredningen: ”Många blev vittnen till händelserna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdåden på Oxbacken i Västerås

Mer i ämnet