En person med långt blont hår åker svart jacka med logotypen för SVT håller en mikrofon och står framför en tegelvägg. Till vänster avbildas en graf som visar preliminära siffror.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tio skolor i Västerås svarade på SVT:s enkät om kameraövervakning. Se vad de tycker i klippet ovan. Foto: Caroline Slotte/SVT

Åtta av tio skolor i Västerås vill ha kameraövervakning på grund av skadegörelse

Publicerad

Krossade rutor, förstörda lekredskap och klotter. SVT Nyheter Västmanland har varit i kontakt med de tio skolor i Västerås som drabbades värst av skadegörelse förra året. Majoriteten av rektorerna är positiva till kameraövervakning.

– Om man kan få ner skadegörelse med kameraövervakning så är det intressant, säger Eva Falbeck, rektor på Tillbergaskolan.

Kostnaderna för skadegörelse på skolor ökar i Västerås, från 200 000 för två år sedan till en förväntad kostnad på nästan 500 000 i år. Vi tog kontakt med de tio skolor som hade högst försäkringskostnader för skadegörelse förra året.

Åtta av de tio rektorerna upplever problem med att skolgårdarna blir vandaliserade på kvällar, helger och lov, och vill ha övervakningskameror utomhus för att förhindra detta.

Elever kan bli skadeståndsskyldiga

Rektorerna polisanmäler skadegörelse och meddelar fastighetskontoret, enligt Västerås stads rutiner. Om man kan identifiera elever som orsakar skadegörelsen kan de bli skadeståndsskyldiga.

Staffan Jansson (S): ”Vi utreder kameraövervakning”

Staffan Jansson (S) kommunalråd Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Staffan Jansson (S) om möjligheterna för Västerås stad att bekosta och ge skolor tillåtelse att sätta upp kameraövervakning på skolgårdar . Foto: SVT

Skolor med mest skadegörelse 2023

Irstaskolan, 73 tusen kronor: Problem både med invändig och utvändig skadegörelse.

Tillbergaskolan 67 tusen kronor: Enbart problem utomhus, klotter och pangade rutor.

Viksängsskolan 52 tusen kronor: Problem med både invändig och utvändig skadegörelse.

Bjurhovdaskolan 51 tusen kronor: Nedskräpning, klotter, krossade fönster. Inomhus klotter, krossade fönster, stopp i avlopp.

Önstaskolan 46 tusen kronor: Mycket skadegörelse på toaletter. Har investerat i blippar för att åtgärda detta.

Rönnbyskolan 30 tusen kronor: Både dag- och kvällstid. På dagtid vet vi ibland vem eller vilka som orsakar den.

Ormkärrsskolan 28 tusen kronor: Enbart på kvällsstid. Tex. glaskross, klotter, tegelpannor kastas ner.

Ekbergaskolan 22 tusen kronor: Inga problem med skadegörelse, bara kostnader för automatlarm på grund av glapp i en utrymningsdörr.

Brandthovdaskolan 21 tusen kronor: Problem med både invändig och utvändig skadegörelse.

Sta Gertruds skola 21 tusen kronor: Mest händelser utanför verksamhetstid. Alltså kvällar, helger och lov. Glaskross och skadegörelse på lekredskap (troligen hundar som tuggat på gummidelar)

Källa: Västerås stad, Enkätsvar från rektorerna på skolorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.